Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA visste om skrekkscenario

«Ingen kunne forutse» coronapandemien, ifølge president Donald Trump. Men hans eget helsedepartement gjorde nettopp det i fjor høst.

TESTING: Nasjonalgarden i Colorado gjennomfører her coronatester på folk som kommer til en «drive through»-test i Denver. Foto: AP Photo / David Zalubowski / NTB scanpix
TESTING: Nasjonalgarden i Colorado gjennomfører her coronatester på folk som kommer til en «drive through»-test i Denver. Foto: AP Photo / David Zalubowski / NTB scanpix Vis mer

- Ingen kunne forutse at det ville komme en pandemi eller epidemi av denne proporsjonen. Ingen har noen gang sett noe som dette før.

Slik beskrev president Donald Trump coronaviruset under en pressekonferanse torsdag.

Og at ingen levende mennesker har sett en pandemi som dette før, er helt sant. Men at ingen kunne forutse det, er en sannhet med veldig store modifikasjoner.

Skrekkscenario

For Donalds Trumps eget helsedepartement hadde allerede tegnet opp hvordan det kunne bli om et skrekkscenario slo til, i en rapport som kom i fjor høst.

I scenarioet, med kodenavnet «Crimson Contagion», ble følgende skissert opp, ifølge New York Times:

Utbrudd av et virus, som oppsto i Kina og rammet åndedrettssystemet, og som spredte seg raskt over hele verden gjennom flyreisende.

I USA ble viruset i scenarioet først oppdaget i Chicago, og 47 dager seinere erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) en pandemi. Da var det for seint: Det ble anslått at 110 millioner amerikanere kom til å bli syke, 7,7 millioner innlagt på sykehus og 586 000 ville dø.

Med unntak av at man ikke vet hvor mange syke og døde coronaviruset vil føre til, er resten altså til forveksling likt dagens situasjon.

Dårlig forberedt

Coronaviruset ble som kjent først påvist i industribyen Wuhan sør i Kina i desember i fjor. Siden da har viruset kostet om lag 13 000 mennesker livet på verdensbasis, som av WHO kalles en «internasjonal folkehelsekrise». Nær 300 000 har nå blitt bekreftet smittet av viruset.

Skrekkscenarioet fra helsemyndighetene i USA avdekket at de føderale myndighetene var underfinansierte, dårlige forberedt og dårlig koordinerte når det gjaldt å kjempe mot et virus det ikke finnes noen behandling mot.

I rapporten, som bygget på en øvelse gjennomført i 12 stater, blant annet Washington og New York, ble det pekt på en rekke tilfeller av «forvirring».

RENSLIGHET: På spørsmål om håndvask, svarer Trump sedvanlig at han vasker mer enn mange andre. Video: AP. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Føderale myndigheter klarte ikke å bli enige om hvem som hadde styringen, statlige tjenestemenn og lokale sykehus strevde med å finne ut hva slags utstyr de hadde tilgjengelig, og byer og stater kjørte sitt eget løp når det gjaldt stenging av skoler.

Det som har blitt smertelig klart den siste uka er at USA, og mange andre land, ikke har nok respiratorer til å takle den pågangen man nå forventer å få.

- Ingen kunne i sine villeste drømmer se for seg at vi ville trenge titusenvis av respiratorer, sa Trump under torsdagens pressekonferanse.

Kritikk

Det fikk en av Trumps aller argeste kritikere, advokat George Conway, av alle ting ektemannen til Trumps politiske rådgiver Kellyanne Conway, til å fyre av gårde ei salve på Twitter.

«Han sier altså dette bokstavelig talt samtidig som New York Times publiserer en historie om helsedepartementets rapport fra i fjor om en simulasjon av et virusutbrudd - en rapport som forutser en betydelig mangel på respiratorer».

Trump har også fått kritikk for at han ikke agerte raskt nok da alarmen gikk i Kina om spredningen av viruset. Så seint som i begynnelsen av februar sa presidenten:

- En rekke folk tror at viruset vil gå vekk i april med varmen. Samtidig som varmen kommer inn. Det går typisk vekk i april.

Akkurat hvem Trump siktet til med «en rekke folk» er det ingen som har noe godt svar på.

- Urettferdig behandlet

Seinere sa Trump at coronaviruset bare dreide seg om noen få saker som snart ville være under kontroll, før han mandag denne uka sa at han hele tiden hadde visst at det var en pandemi på vei, og at han og hans administrasjon var godt forberedt.

- Vi var veldig forberedt. Det eneste vi ikke var forberedt på, var media. Media har ikke behandlet oss rettferdig, sa Trump under pressekonferansen, som altså pågikk omtrent samtidig som New York Times publiserte saken om skrekkscenarioet.

Trump pekte blant annet på avgjørelsen om å begrense innreise fra Kina, som et bevis på at hans administrasjon var forberedt.

- Jeg var den første som innførte forbudet. Nå gjør andre land det jeg gjorde, men media vil ikke skrive om det, sa Trump.

Det hvite hus sier at de svarte på rapporten fra helsedepartementet ved å forbedre tilgjengeligheten til, og kvaliteten på, influensavaksiner og at de økte finansieringen til helsedepartementets program for globale pandemitrusler.

Rapporten fra i fjor var heller ikke den første som tok for seg hvordan en pandemi ville ramme USA. Også Obama-administrasjonen jobbet med å finne ut hvordan landet var rustet til takle en pandemi.

Og svaret er altså, om vi skal tro rapporten fra i fjor høst: Dårlig.

REISESTANS: USA stanser all flytrafikk fra Europa i 30 dager, fortalte President Donald Trump i en tale natt til torsdag. Bilder fra CNN. . Vis mer

Føderal plan

Fredag i forrige uke kom også en 100 siders lang føderal plan for å bekjempe viruset, ifølge New York Times.

I planen advares det om at pandemien «vil vare 18 måneder eller lenger» og at den kan komme i «flere bølger».

«Det kan bli mangel på produkter, noe som vil påvirke helsevesenet, nødetatene og andre deler av den kritiske infrastrukturen. Dette inkluderer potensiell kritisk mangel på diagnoseverktøy, medisinsk utstyr (inkludert beskyttelsesutstyr og legemidler) og bemanning noen steder», het det i planen.

Planen tok til orde for at Trump skulle påberope seg en føderal bestemmelse som lar regjeringen ta kontroll over den private sektoren, og natt til torsdag kom beskjeden om at Trump vil innføre unntaksloven.

Loven han baserer seg på, er en sjeldent brukt lov fra Korea-krigen som gir presidenten myndighet til å tvinge privat sektor til å lage produkter som trengs for den nasjonale sikkerheten, ifølge NTB.

I skrivende stund har 24 000 personer i USA fått påvist coronaviruset. 285 personer har mistet livet, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

Hele Norges coronakart