USA viste fram varmestråle-våpen

Svidde journalister kastet seg i dekning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvaret har for første gang demonstrert det de hevder er et revolusjonerende nytt våpen: En varmestråle-kanon som skal kunne spre hissige menneskemengder og slå ut fiender uten å skade dem.

Våpenet har fått kallenavnet «Silent Guardian», mens teknologien har fått det mer militært orienterte navnet «Active Denial System». Varmevåpenet, som også er kjent under navnet «Goodbye Gun», sender ut en usynlig høyenergi-stråle, som gir en plutselig brennende følelse i menneskene som rammes av den.

Varmestrålen skal være ufarlig, men den gir en så ubehagelig følelse at de som blir truffet av den må søke dekning eller løpe unna. Den kan trenge gjennom klær, men ikke gjennom bygninger, skriver BBC.

Strålen er ifølge amerikanerne effektiv på avstander helt opp til 500 meter, noe som er betydelig lenger enn eksisterende ikke-dødelige våpen, som gummikuler. Den skal tas i bruk av det amerikanske forsvaret i løpet av tre år.

- Dette er et teknologisk gjennombrudd som vil gi våre styrker ressurser de ikke har i dag. Vi forventer at styrkene vil legge det til i arsenalet sitt, og det kan skje så tidlig som i 2010, sier en forsvarskilde til nyhetsbyrået Reuters.

- Det gir oss et sårt tiltrengt alternativ til å gå direkte fra roping til skyting, sier direktør for Pentagons «Joint Non-Lethal Weapons Directorate», oberst Kirk Hymes, til Reuters.

Journalister søkte dekning

Prototypen, som ble vist fram for første gang på Moody Air Force Base i Georgia i går, var montert på taket av en militær Humvee-jeep. Av utseende ser våpenet ut som en stor kantete satelittantenne.

Journalister som frivillig lot seg bestråle beskriver følelsen av strålen lik et varmebølgesjokk du får når du åpner en svært varm ovn. Varmen var for smertefull til å holde ut, og journalistene løp i dekning.

Ifølge amerikanerne har mer enn 10.000 mennesker blitt utsatt for våpenet i løpet av 12 års utprøving. De siste fem årene har ingen av forsøkspersonene fått skader som har krevd medisinsk behandling, skriver Reuters.

Forsvaret regner med at våpenet vil kunne bli brukt både i hjemlandet mot ulovlige demonstrasjoner og uønskede menneskemengder, samt i land hvor USA er i konfliktsituasjoner, som i Irak og Afghanistan.

• Les mer om våpenet her: - Som å bli dyppet i lava

<B>500 METER - 50 GRADER: </B>Våpenet har en rekkevidde på 500 meter. Varmestrålen gir offeret et varmesjokk på 50 grader celsius på huden. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er mer enn smertefullt nok til at ofrene løper i dekning.
<B>JOURNALIST PÅ FLUKT: </B>Denne Reuters-journalisten løp alt han kunne for å komme unna, etter å ha fått føle varmestrålen på huden.