- USA vurderer å angripe PKK med kryssermissiler

Kilder i Bush-administrasjonen og i den tyrkiske regjeringen sier det er aktuelt med fellesoperasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyrkia er under hardt press og har dårlig tid.

De har gitt USA og Condoleezza Rice en frist på tre dager til å trekke amerikanske styrker ut av det nordlige Irak for å forhindre sammenstøt mellom de to NATO-landenes styrker, dersom Tyrkia går inn for full invasjon, skriver den tyrkiske avisa Today\'s Zaman.

Samtidig ser både Bush-administrasjonen og regjeringen i Ankara på muligheten for et felles militærangrep mot de kurdiske PKK-basene i Nord-Irak, melder både tyrkiske og amerikanske medier.

Kurderne flykter

Selv om det uttad sies at militærangrep skal være siste utvei, er det mye som tyder på at en full militær opptrapping er på gang.

Onsdag innrømmet det tyrkiske militæret for første gang at tyrkiske F16-fly og omkring 300 soldater tok seg 20 kilometer inn i Irak for å rydde opp i militære poster under kontroll av PKK.

Les: Disse bildene lager mer trøbbel.

34 soldater fra det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) ble drept i denne offensiven, skriver den britiske avisa The Guardian.

BRUKT I IRAK FØR: Dette bildet fra 30.mars 2003 viser en eksplosjon utenfor den sørlige byen al-Nasariya. Foto: REUTERS/Desmond Boylan/SCANPIX
BRUKT I IRAK FØR: Dette bildet fra 30.mars 2003 viser en eksplosjon utenfor den sørlige byen al-Nasariya. Foto: REUTERS/Desmond Boylan/SCANPIX Vis mer

Fjernsynsbilder av kurdere som flykter avgårde i fullpakkede biler viser at frykten nå er stor for at dette bare er starten på en langt mer omfattende militæroperasjon for å knuse PKKs baser i grenseområdene mellom Tyrkia og Irak.

- Akkurat nå er hele Tyrkia svært opprørt og bekymret over det som skjer. Vi forventer støtte fra det internasjonale samfunnet og våre naboer i kampen mot terrorisme, sier Tyrkias utenriksminister Ali Babacan.

12 drepte og 8 savnede tyrkiske soldater etter søndagens bakholdsangrep fra PKK har satt regjeringen i Ankara under hardt press.

Det samme gjelder USA, som må veie behovet for fortsatt stabilitet i Nord-Irak opp mot det strategisk viktige forholdet til Tyrkia.

Les: Invasjon vil bety katastofe

Vurderer fellesoperasjon

Nå sier kilder i både den tyrkiske regjeringen og i Bush-administrasjonen at de to landene vurderer en felles militæroperasjon mot PKK.

Mandag fortalte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan journalistene som fulgte ham på flyet til Storbritannia, at han i telefonsamtaler med USAs utenriksminister Condoleezza Rice hadde fått signaler på at Washington kanskje var villig til å involvere seg.

- Vi kan komme til å gjennomføre en fellesoperasjon med USA rettet mot PKK i det nordlige Irak. Vi forventer å jobbe sammen, akkurat som vi gjør i Afghanistan, sa Erdogan, ifølge den tyrkiske avisa Hürriet daily.

Erdogan sa også at Condoleezza Rice ba om mer tid.

- Hun var bekymret. Jeg skjønte at hun var for en fellesoperasjon. Hun ba om å få noen dager på seg og sa at hun ville komme med tilbakemelding, sa Erdogan.

Slutt på Kumbaya

Kilder i Bush-administrasjonen sier til Chicago Tribune at USA vurderer å delta i angrep, muligens ved å ta i bruk kryssermissiler.\'

- Det er ikke Kumbaya-tid mer. Å snakke om trilaterale samtaler vil ikke lenger være nok. Noe må gjøres, sier en amerikansk tjenestemann til Chicago Tribune.

Ubemannede krysserraketter har siden 90-tallet vært et av USAs fremste verktøy for å slå ut strategisk viktige mål og lamme infrastruktur - gjerne i forkant av selve invasjonen.

Kryssermissiler ble også rettet mot mulla Krekars gamle gruppe Ansar al-Islam i Nord-Irak, som ble mer eller mindre utradert av angrepet. Dette angrepet var en forutsetning for at de største kurdiske partiene PUK og PKK skulle støtte den USA-ledete krigen mot Saddam Hussein.

Nå vurderes det fra amerikansk side å bruke bemannede fartøy i eventuelle angrep mot PKK-baser i Nord-Irak, siden USA kontrollerer luftrommet over Irak, skriver Chicago Tribune.

USA forsøker også å legge ytterligere press på irakiske myndigheter og lokalregjeringen i Kurdistan om å slå hardere ned på PKKs virksomhet på irakisk territorium.

IRAK-KRIGEN: Et jagerfly av typen F/A-18 går inn for landing på hangarskipet Theodor Roosevelt 20.mars 2003. Da ble de første Tomahawk-rakettene avfyrt mot irakiske mål. Tomahawk-rakettene var et av USAs fremste verktøy for å slå ut nøkkelmål og infrastruktur under de første angrepene mot Bagdad