USA vurderer å droppe atom-avtale

USA vurderer å droppe en viktig atomnedrustningsavtale fra 1972 for å kunne bygge ut et nytt rakettforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke utelukke nødvendige tiltak for å bedre sikkerheten for det amerikanske folk, blant annet ABM-avtalen fra 1972, sier Al Gore, demokratenes kandidat ved høstens presidentvalg i USA.

ABM-avtalen var en banebrytende nedrustningsavtale som ble inngått i 1972 og regnes som selve forutsetningen for senere avtaler om nedbygging av atomarsenalene. ABM-avtalen forbyr partene å teste ut rakettforsvar eller å plassere ut noe mer enn det som var på plass i 1972.

Men i dag signaliserte Gore på programmet «Good Morning America» at det kan bli aktuelt å vrake denne avtalen for å bane vei for et rakettskjold som skal verne USA mot fremmede makter.

- Vi bør holde alle muligheter åpne, sa Gore, som understreket at han ønsket et begrenset system, som kun skulle være et vern som angrep fra mindre land som Irak og Nord-Korea.

Russland er sterkt kritisk til de amerikanske planene, siden et helt utbygd rakettforsvar vil kunne gjøre landets atomarsenal så og si ubrukelig, og dermed vil terrorbalansen forrykes. President Putin har derfor foreslått et felles rakettforsvar for USA og Europa innenfor rammene av ABM-avtalen.

(Dagbladet.no)