USA vurderer å stenge ambassaden på Cuba etter «mystiske helseproblemer»

Lydbølger skal ha blitt brukt i angrep mot amerikanske og kanadiske diplomater. Cuba benekter å stå bak.

OMTALER MYSTISKE HELSEPROBLEMER: USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: REUTERS/JUNG Yeon-Je/Pool
OMTALER MYSTISKE HELSEPROBLEMER: USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: REUTERS/JUNG Yeon-Je/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Associated Press siterer utenriksminister Rex Tillerson.

Han sier at «mystiske helseproblemer» blant landets diplomater er årsaken til at USA vurderer å stenge ambassaden.

- Vi evaluerer situasjonen, sier Tillerson, ifølge Washington Post.

Angrep mot diplomater

Tillerson understreker også at situasjonen vurderes som «alvorlig», og hevder at minst 21 amerikanere har fått helseproblemer under deres opphold i den kubanske hovedstaden Havana.

Årsaken til dette er ikke blitt klargjort av amerikanske myndigheter.

Tidligere denne uka ba imidlertid fem senatorer Tillerson om å stenge ambassaden. Dette i etterkant av at diplomater skal ha blitt forfulgte og trakassert mens de befant seg på Cuba, ifølge CBS News.

Skal ha brukt lydbølger

USA har også hevdet at lydbølger er blitt brukt i de påståtte angrepene. Disse skal ha påført 21 diplomater symptomer som hodepine og lettere hjernerystelser.

Samtidig melder Canada, ifølge The Guardian, at 10 av deres diplomater er blitt rammet av lignende angrep.

- Etter det jeg forstår er bare statlige ansatte blitt rammet. Sivile har ikke blitt påvirket av situasjonen, sa Heather Nauert, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, overfor pressen den niende august.

Avviser skyld

Da sa Nauert også at USA ikke vet hvem som står bak angrepene, samtidig som hun ba den kubanske regjeringen om å gripe inn.

Cuba har tidligere avvist at det er de som står bak..

- Landet kommer aldri til å tillate at angrep mot diplomater eller diplomatenes familie skjer på vårt territorium, heter det i en uttalelse fra regjeringen, sitert av The Guardian.

Avisa viser til opplysninger hentet fram av Associated Press.

Nyhetsbyrået har intervjuet Mark Feierstein, en høytstående myndighetsperson som tjenestegjorde under Barack Obama, om angrepene.

Torsdag mente han at USAs manglende tiltak tydet på at de ikke mistenkte kommunistregimet for å ha gjennomført angrepene.

- Hadde de trodd at kubanske myndigheter gikk til målrettede angrep på amerikanske diplomater, ville det fått alvorlige konsekvenser. Det har vi ikke sette ennå, sa Feierstein før det ble kjent at USA vurderer å stenge ambassaden.

Forverrede relasjoner

USA og Cuba gjenopprettet diplomatiske relasjoner tilbake i 2015, men forholdet de to landene imellom har forverret seg drastisk de siste månedene.

Dette blant annet etter at president Donald J. Trump gikk til et offentlig frontalangrep på landet tilbake i juni.

- USA har avvist det kubanske folks undertrykkere, sa Trump da han annonserte en innstramming av sitt eget lands Cuba-politikk.

Endringene innebærer at det blir vanskeligere for amerikanere å besøke øya som turister. I tillegg innføres restriksjoner mot amerikanske firmaers handel med selskaper tilknyttet det kubanske militæret, noe som inkluderer en rekke statlige hoteller og restauranter på Cuba, ifølge NTB.