- USA vurderer å stenge Guantanamo

Vurderer å stenge fangeleiren og gi fangene flere rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter vurderer å stenge fangeleiren ved Guantanamobasen på Cuba og gi fangene betraktelig flere rettigheter, skriver New York Times.

Det blir også vurdert om mesteparten av fangene skal flyttes til USA, skriver avisa og siterer ikke navngitte tjenestemenn som deltar i diskusjonene om fangeleirens framtid.

Et av forslagene som diskuteres er å gi føderale dommere, ikke militære tjenestemenn, myndighet til å avgjøre hvorvidt mistenkte skal fengsles eller ikke.

Per i dag er det bare militære tjenestemenn som kan avgjøre om utenlandske terrormistenkte skal fengsles og eventuelt hvor lenge.

Til tross for krass kritikk har Bush-administrasjonen lenge forsvart de juridiske prosedyrene som følges på Guantanamobasen. Men nå sier noen tjenestemenn at det å flytte fangene til amerikansk jord, vil innebære en styrking av deres rettigheter.

- Hvis de skal bringes til USA, hersker det en oppfatning om at det av politiske grunner trengs mer robuste prosedyrer enn hva som er tilfelle på Guantanamo for øyeblikket, sier en sentral amerikansk tjenestemann.

(NTB)

VURDERER Å STENGE: Amerikanske myndigheter vurderer å legge ned fengselet på Guantanamo. Foto: EPA/Shawn Thew/SCANPIX
VURDERER Å STENGE: Amerikanske myndigheter vurderer å legge ned fengselet på Guantanamo. Foto: EPA/Shawn Thew/SCANPIX Vis mer