USA vurderer å utvide jakten i Pakistan

Vil slå ned Taliban i stammeområdene.

AMERIKANSK RAKETT: Lokale militante inspiserer huset til en militsleder i nordvest-Pakistan. Huset skal ha blitt truffet av amerikanske raketter og tre mennesker døde i angrepet for tre dager siden. Huset ligger i området lengst nordvest i Pakistan mot grensa til Afghanistan der USA kjemper mot Taliban. Foto: Karim Ullah/Scanpix/AFP
AMERIKANSK RAKETT: Lokale militante inspiserer huset til en militsleder i nordvest-Pakistan. Huset skal ha blitt truffet av amerikanske raketter og tre mennesker døde i angrepet for tre dager siden. Huset ligger i området lengst nordvest i Pakistan mot grensa til Afghanistan der USA kjemper mot Taliban. Foto: Karim Ullah/Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA har i lengre tid angrepet Taliban i stammeområdene nordvest i Pakistan. Nå anbefaler militære rådgivere å utvide jakten.

I to rapporter om Afghanistan og Pakistan, som er oversendt Det hvite hus, tas det til orde for å utvide de militære operasjonene i blant annet Baluchistan-provinsen sørvest i Pakistan.

Det blir påpekt at byen Quetta er blitt et fristed for Taliban-opprørere, og at lederen Mulla Omar har operert uforstyrret i regionen i årevis.

Baluchistan grenser til de afghanske provinsene Helmand og Kandahar, ofte regnet som kjerneområder for Taliban.

- Det er bred enighet om å fortsette den type angrep vi har gjennomført hittil. I anbefalingene til presidenten blir det imidlertid understreket at vi må fortsette å ødelegge fristedene til opprÃrerne, sier et medlem av Obama-administrasjonen til The New York Times.

Risiko for sivile tap

Hittil har de amerikanske rakettangrepene, for det meste utført av ubemannede spionfly, begrenset seg til områdene i det nordvestre Pakistan.

Angrepene er imidlertid svært upopulære i Pakistan, og enkelte i Obama-administrasjonen frykter at en utvidelse av krigføringen vil føre til et mer anstrengt forhold til myndighetene i Islamabad.

TALIBANSTYRE: I enkelte områder i Pakistan mot grensa til Afghanistan styres det etter Talibans ekstremt strenge regler og kvinnene viser seg ikke utendørs uten å bære burka. Foto: Scanpix
TALIBANSTYRE: I enkelte områder i Pakistan mot grensa til Afghanistan styres det etter Talibans ekstremt strenge regler og kvinnene viser seg ikke utendørs uten å bære burka. Foto: Scanpix Vis mer

Pakistan mener at de amerikanske angrepene krenker landets suverenitet.

- Vi har sagt hele tiden at disse angrepene virker mot sin hensikt. De medfører også sivile tap, sier Abdul Basit, talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet, til nyhetsbyrået Reuters.

Amerikanske tjenestemenn innrømmer at eventuelle angrep i og rundt Quetta vil medføre stor risiko for høye sivile tap.

Taliban jaget sørover

General David Petraeus, USAs øverstkommanderende i Afghanistan, og generalløytnant Douglas E. Lute, en høytstående Afghanistan-ekspert i Det hvite hus, tar imidlertid begge til orde for å utvide operasjonene i Pakistan, om ikke Islamabad selv klarer å bekjempe opprørerne.

De to påpeker at Taliban er blitt presset lenger sørover som følge av rakettangrepene i nord, og at opprørerne er mer sårbare i de områdene.

Andre Afghanistan-rådgivere i Obama-administrasjonen ønsker seg flere bakkeoperasjoner på pakistansk jord, slik som angrepene som ble gjennomført i september i fjor.

Frykter et Vietnam

En avgjørelse om å gjennomføre mer omfattende angrep kan imidlertid føre til splittelse i president Barack Obamas egne rekker der mange frykter at USA kan bli trukket inn i en krig som etter hvert kan anta Vietnam-dimensjoner.

HARDERE KAMPER: USAs president Barack Obama får råd om å gå til hardere angrep på Taliban i stammeområdene nordvest i Pakistan. Foto: Scanpix
HARDERE KAMPER: USAs president Barack Obama får råd om å gå til hardere angrep på Taliban i stammeområdene nordvest i Pakistan. Foto: Scanpix Vis mer

Presidenten har ennå ikke tatt en endelig avgjørelse om den videre strategien i Afghanistan, ifølge kilder i Det hvite hus.

En mulighet som skal ha blitt diskutert, er å senke målsettingen for krigføringen, lukke øynene for Kabul-regjeringens manglende kontroll og heretter bare sørge for at Afghanistan ikke utvikler seg til igjen å bli et fristed for terrorister.

- Vil en regjering i Afghanistan noensinne bli i stand til å peke ut et sted på kartet der den faktisk har kontroll, lyder det retoriske spørsmålet fra en diplomat som deltar i diskusjonene.

(NTB)

 

PAKISTANSK PATRULJE: De pakistanske myndighetene er svært lite fornøyd med USAs angrep på Taliban inne på Pakistans territorium. Her er en pakistansk soldat på patrulje i grenseområdene. Foto: Scanpix
PAKISTANSK PATRULJE: De pakistanske myndighetene er svært lite fornøyd med USAs angrep på Taliban inne på Pakistans territorium. Her er en pakistansk soldat på patrulje i grenseområdene. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer