USA vurderer bakkestyrker for å hjelpe kurdiske flyktninger

Men vil ikke inn i kampen mot Den islamske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De neste dagene vil USAs president Barack Obama få anbefalinger fra sine rådgivere om hvordan USA bør håndtere flyktningkrisen på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

De vil anbefale presidenten å sette inn bakkestyrker i Irak, ifølge The New York Times.

Flyktningkrise Den islamske stat erobret forrige søndag en rekke nye byer i Nord-Irak og sendte flere titalls tusen mennesker på flukt. Mange av dem tilhører den religiøse minoriteten yezidiene.

Mange av dem flyktet opp på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, og er nå fanget der. Den humanitære krisen er stor. I tillegg til å stå overfor de brutale jihadistene i Den islamske stat hvis de flykter fra fjellet, kan de sulte eller tørste ihjel hvis de blir.

Obama skal nå vurdere om USA skal sende inn bakkestyrker for å hjelpe flyktningene.

Har sluppet forsyninger I tillegg til at USA har utført flere luftangrep mot strategiske mål hos Den islamske stat og bevæpnet kurdiske styrker, har de også sluppet vann og matforsyninger over de fangede flyktningene.

Mye av varene skal imidlertid blitt ødelagt de traff bakken.

Selv om over 20 000 av flyktningene som har vært fanget på fjellet, har flyktet, er mange fortsatt fanget. I går krasjet et hjelpehelikopter under et oppdrag på fjellet, etter rapporter om at flyktninger kjempet for å komme seg om bord på helikopteret før det tok av.

Vil ikke inn mot IS Men selv om de bomber fra luften og vurderer å hjelpe humanitært fra bakken, er det ikke et alternativ for USA å engasjere seg i bakkekampene mot Den islamske stat.

- Presidenten har utelukket å gjeninnføre amerikanske styrker i kamper på bakken i Irak, sa fungerende nasjonal sikkerhetsrådgiver Benjamin J. Rhodes da han møtte pressen i Washington i dag.

PÅ FLUKT:  Yezidiene er drevet på flukt av jihadistgruppa den Islamske stat (IS). På samme måte som de kristne ble drevet ut av Mosul, har IS også drevet yezidiene ut av sine hjemområder. Her flykter yezidier mot den syriske grensen fra Sinjar by. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Yezidiene er drevet på flukt av jihadistgruppa den Islamske stat (IS). På samme måte som de kristne ble drevet ut av Mosul, har IS også drevet yezidiene ut av sine hjemområder. Her flykter yezidier mot den syriske grensen fra Sinjar by. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB Scanpix Vis mer