Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vurderer sanksjoner mot Syria

-USA vurderer å innføre økonomiske og diplomatiske sanksjoner mot Syria på grunn av støtte til medlemmer av Saddam Husseins tidligere regime, sier utenriksminister Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Powells kunngjøring kommer etter at USA søndag anklaget Syria for å ha kjemiske våpen.

- Vi er i kontakt med de syriske myndighetene, og vi vil gjøre dem oppmerksom på våre bekymringer, og så får vi se hvordan det utvikler seg, sa Powell på en pressekonferanse i Washington mandag.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa imidlertid at Syria ikke står på noen liste over land som skal angripes.

- Det som er viktig er at Syria samarbeider full ut i disse spørsmålene, sa Straw under et besøk i Bahrains hovedstad Manama mandag.

Han sa at det er viktig å sette seg ned med syrerne og ha en dialog om spørsmål som er knyttet til ulovlige våpen.

De må svare på «viktige spørsmål» sa Straw, som også anklaget Syria for å ha samarbeidet med regimet i Bagdad de siste månedene.

Syria avviser

USAs president George W. Bush anklaget søndag Syria for å ha kjemiske våpen. Han gjentok også advarslene til Syria om ikke å gi ly til flyktende irakiske ledere, og tilføyde deretter: -Vi tror det er kjemiske våpen i Syria.

Mandag avviste Syria at landet har kjemiske våpen og at de har samarbeidet med regimet i Bagdad.

- Vi forteller Bush at Syria ikke har kjemiske våpen og at de eneste med kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen i regionen er Israel, som truer sine naboer og okkuperer land, sier talskvinne for det syriske utenriksdepartementet, Buthaina Shaaban.

- Det har aldri vært noe samarbeid mellom Damaskus og Bagdad, legger hun til.

Ber USA roe seg

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana ba mandag den amerikanske regjering om å tone ned de sterke uttalelsene om Syria. Det er på tide å «kjøle ned» den spente situasjonen i Midtøsten, påpekte han.

Israel stilte seg mandag bak de amerikanske anklagene mot Syria og advarte syrerne mot å «leke med ilden».

- Vi ønsker ingen opptrapping med Syria, men Damaskus leker med ilden ved å true oss med sitt terrorarsenal, sa en talsmann for statsminister Ariel Sharon.

- Vi advarte Syria mot å la seg friste til å angripe oss under krigen mot Irak. Det vil være en enda større feil å angripe etter at koalisjonen har seiret, sa den israelske talsmannen.

Syrias ambassadør i Washington har protestert mot det han kaller en samordnet israelsk-amerikansk kampanje mot regjeringen i Damaskus.

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon sa mandag at den britiske regjeringen frykter Syria vil få eksperter som flykter fra Irak til å hjelpe seg med å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

Vanskelig å tolke

Sikkerhetspolitiske eksperter NTB har vært i kontakt med sier det er vanskelig å tolke og trekke noen klar konklusjon ut fra de amerikanske advarslene til Syria.

USA ønsker kanskje å sende ut noen advarsler i lys av det som er skjedd i Irak. Det kan også være at det er blitt flyttet saker og ting over grensen, ettersom Irak og Syria har etablert et forholdsvis godt naboforhold de siste årene.

Hvor mye alvor det ligger bak de amerikanske truslene er det vanskelig å ha noen mening om, sier en ekspert.

At USA og Israel har felles interesser er det liten tvil om, men Iran regnes som en mye større trussel mot Israel enn Syria, fordi makthaverne i Teheran kan klare å skaffe seg atomvåpen i løpet av få år.

Atomvåpenmonopol<

Israel ønsker å bevare sitt atomvåpenmonopol i regionen, og det kan virke som om USA er villig til å være med på sikre et slikt våpenmonopol, sier en Midtøsten-ekspert.

Eksperter nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med sier USAs advarsler hovedsakelig er ment å presse Syria til å kutte støtten til de militante palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig, samt Hizbollah i Libanon.

Ingen av ekspertene tror USA kommer til å gå til militært angrep på Syria, men at de vil legge et kraftig økonomisk og diplomatisk press på president Bashar al-Assad.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media