Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vurderer sanksjoner mot Ukraina

Samtidig krever opposusjonen presidentens avgang.

MAKTBRUK: Opprørspoliti på vei mot Uavhengighetsplassen i Kiev. Ukrainske myndigheter har imidlertid lovet at politiet ikke vil storme teltleiren som demonstrantene har satt opp. Foto: Reuters / NTB scanpix
MAKTBRUK: Opprørspoliti på vei mot Uavhengighetsplassen i Kiev. Ukrainske myndigheter har imidlertid lovet at politiet ikke vil storme teltleiren som demonstrantene har satt opp. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Viktor Janukovitsj fridde nok en gang opposisjonen i Ukraina for å finne en kompromissløsning på krisen i landet i dag.

Han kom også med løfter om ikke å bruke makt mot fredelige markeringer, samme dag som en rekke mennesker ble skadd da opprørspoliti forsøkte å jage vekk demonstrantene som har okkupert rådhuset i hovedstaden Kiev. En rekke demonstranter ble skadd i sammenstøtene.

- For å oppnå et kompromiss ber jeg opposisjonen om ikke å si nei til samtaler og at den ikke begir seg inn på konfrontasjon og ultimatumer, sier Janukovitsj.

De politiske motstanderne står fast på presidenten må gå av.

Leder Oleh Tjahnybok i partiet Svoboda svarer med at opposisjonen ikke vil gå inn i samtaler før en rekke krav er oppfylt, blant annet at presidenten går av. Han betegner Janukovitsjs invitasjon som en «farse og komedie».

Blant de andre kravene fra opposisjonen er løslatelse av det de anser som politiske fanger og at opprørspolitifolk som er mistenkt for vold mot demonstranter, stilles for retten.

- Har stengt veien Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko sier at politiaksjonen mot demonstrantene i Kiev natt til onsdag viser at president Viktor Janukovitsj ikke er interessert i kompromisser.

- Med det som skjedde i natt, har Janukovitsj stengt veien for alle former for kompromiss, sa Klitsjko på en pressekonferanse i Kiev onsdag ettermiddag.

Klitsjko, som er tungvektsmester i boksing, sa at opposisjonen hadde planer om å holde samtaler med Janukovitsj.

- Men nå skjønner vi at Janukovitsj ikke har noe som helst ønske om å snakke med sitt folk og kun forstår fysisk makt, som han bruker mot demonstrantene, sier opposisjonslederen.

Fordømmes Klitsjko hadde tirsdag møter med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som fordømmer politiets aksjoner mot demonstrantene i Kiev.

USAs utenriksminister John Kerry sier det er avskyelig hvordan ukrainske myndigheter har sendt opprørspoliti med batonger og bulldosere mot demonstrantene i Kiev.

- Denne reaksjonen er verken akseptabel eller passende for et demokrati, legger han til.

Den fengslede eksstatsministeren Julia Timosjenko avviser all dialog med regjeringen og sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at den eneste løsningen er at president Janukovitsj går av.

Krever milliarder av EU Ukrainas statsminister Mykola Azarov opplyste onsdag at landet krever 20 milliarder euro - om lag 168 milliarder kroner - i støtte fra EU for å undertegne samarbeidsavtalen med Unionen, som landet trakk seg fra for et par uker siden.

I EU ristes det på hodet av kravet.

- Vi er ikke interessert i å leke med tall. Vår mening er at Ukrainas framgang og framtid ikke kan være et spill om hvem som byr mest, sier Olivier Bailly, talsmann for EU-kommisjonen.

Press fra kirken Ukrainas mektige ortodokse patriark Filaret frykter at den alvorlige politiske konflikten i landet vil utarte og ber regjeringen om å undertegne samarbeidsavtalen med EU.

- Mer maktbruk vil bare radikalisere protestene og føre landet vårt nærmere en fullskala konflikt, sier patriarken i en uttalelse onsdag. Han oppfordrer samtidig til dialog mellom myndighetene og opposisjonen og sier at politiet umiddelbart må stanse maktbruken mot demonstrantene. (©NTB)

USA vurderer sanksjoner USA sier at de nå vurderer sanksjoner mot Ukraina.

- Alle politiske tiltak, deriblant sanksjoner, ligger på bordet. Men vi vurderer selvsagt situasjonen fremdeles, sa utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki onsdag.

Hun ønsket ikke å si noe om hva eventuelle sanksjoner vil innebære og understreket at det ikke er tatt noen avgjørelse ennå.

Samme dag sa USAs utenriksminister John Kerry at det er avskyelig hvordan ukrainske myndigheter har sendt opprørspoliti mot demonstrantene i Kiev.

(NTB)