VIL GI VÅPEN: Natos militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove ønsker å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen. Foto: EPA/JULIEN WARNAND
VIL GI VÅPEN: Natos militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove ønsker å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen. Foto: EPA/JULIEN WARNANDVis mer

USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

USA vurderer å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove, støtter ideen om å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen, skriver The New York Times.

Tanken om våpenstøtte er også i ferd med å vinne terreng i Pentagon og Det hvite hus, skriver avisen.

Kerry til Kiev Ifølge avisens kilder har president Barack Obama ennå ikke fattet noen beslutning om å sende våpen til Ukraina, men utenriksminister John Kerry er åpen for å diskutere dette når han reiser til Kiev torsdag, opplyser USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal også være åpen for tanken om å sende våpen til Ukraina.

Rice har tidligere advart mot å gjøre dette, med henvisning til at Russlands president Vladimir Putin da kan bli fristet til å trappe opp støtten til separatistene.

Ikke-dødelig utstyr USA har bidratt med såkalt ikkedødelig militært utstyr, som nattkikkerter, skuddsikre vester, førstehjelpsutstyr og radarer som oppdager hvor separatistenes artilleri kommer fra.

- Selv om vi fortsatt legger vekt på å finne en diplomatisk løsning, vurderer vi alltid andre muligheter som kan bidra til å skape et rom for en framforhandlet løsning på krisen, sier en talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Bernadette Meehan.

Russiske stridsvogner Vesten anklager Russland for å ha skipet store mengder tunge våpen til separatistene i Øst-Ukraina, blant annet stridsvogner, rakettsystemer, artillerikanoner og pansrede kjøretøy.

Noen av våpnene er trolig for avanserte til å kunne brukes av de dårlig trente separatistene, men NATO hevder at rundt 1.000 russiske soldater og etterretningsfolk er på plass i området for å bistå.

Separatistene har de siste fire månedene tatt kontroll over ytterligere 500 kvadratkilometer, blant annet flyplassen i Donetsk.

(NTB)