- USA vurderte å angripe Nord-Korea

USA vurderte i desember å angripe Nord-Korea, hevdet Sør-Koreas nyvalgte president Roh Moo-hyun lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enkelte amerikanske tjenestemenn, som har betydelig ansvar i Bush-administrasjonen, snakket om mulighetene for å angripe Nord-Korea, sa Roh under et program på fjernsynsstasjonen KBN-TV.

Den nyvalgte presidenten betegnet de amerikanske tjenestemennene som «ytterliggående», men ville ikke opplyse hvem han siktet til eller hvordan han hadde fått tilgang til opplysningene.

- Ingen intensjoner

En talskvinne for Det hvite hus benekter at et militært angrep mot Nord-Korea noensinne ble vurdert av Bush-administrasjonen.

- Presidenten har gjort det klart at USA ikke har noen intensjoner om å invadere Nord-Korea, og har indikert at han ønsker å finne en fredelig løsning på den nåværende situasjonen Nord-Korea har brakt seg selv opp i, sier talskvinnen Jeanie Mamo.

Bush sa rett nok i desember at «alle muligheter til enhver tid ligger på enhver presidents skrivebord», men la til at han ikke vurderte bruk av militærmakt mot Nord-Korea.

Alle muligheter

USAs forsvarssjef Richard Myers sa tidligere i uken at Pentagon hadde vurdert «alle muligheter for ulike situasjoner» i forholdt til Nord-Korea.

Krisen mellom USA og Nord-Korea oppsto i oktober, da landet ifølge amerikanske talsmenn innrømmet å ha gjenopptatt sitt atomvåpenprogram.

USA stanset sine oljeleveranser og nordkoreanerne svarte med å kaste ut inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og trekke seg fra den internasjonale ikkespredningsavtalen for atomvåpen.

Humanitær katastrofe

En FN-utsending advarte lørdag mot en humanitær katastrofe i Nord-Korea, og anmodet USA og Nord-Korea om snarest å forhandle fram en løsning på konflikten.

- Begge sidene sier ting som er veldig nært det den andre parten forlanger, men de snakker forbi hverandre, sa Maurice Strong.

- Den humanitære krisen er en virkelig krise, ikke bare en potensiell krise. Det er en krise som påvirker livene og fremtiden til mellom seks og åtte millioner mennesker, forklarte Strong da han ankom Beijing etter et besøk i Nord-Korea.

Lørdag ankom også den russiske viseutenriksministeren Aleksander Losjukov Nord-Korea for å ha samtaler med sin nordkoreanske kollega Kang Sok-ju for å forsøke å dempe krisen rundt Nord-Koreas atomprogrammer.

(NTB-Reuters)