Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA:

President Bush undervurderte hvor vanskelig det ville bli å stabilisere Irak etter krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selve krigen mot Irak ble annerledes enn Bush og haukene i Pentagon spådde, men presidenten lyktes likevel i det han ville oppnå: Å fjerne diktatoren Saddam Hussein fra makta.

Etter at Saddam mistet makta, har Irak manglet styring og orden. Overfall og tyveri har preget Bagdad, og mange innbyggere mener at Irak har blitt lovløst etter presidentens fall.

Nå innrømmer en talsmann for Det hvite hus offisielt at USA undervurderte hvor vanskelig det ville bli å skape orden og stabilitet i det krigsherjede landet.

Joseph Collins sier at perioden etter krigen ble nøye gjennomgått og planlagt av Bush' strateger. Men virkeligheten viste seg å være annerledes, skriver USA Today.

Jay Garner og Paul Bremer har ansvaret for styringen i Irak. De har møtt store problemer på grunn av manglende strømforsyning og et stort antall angrep mot amerikanske soldater. Mange irakere nærer dyp mistro til det amerikanske styret. De tror ikke lenger at amerikanerne vil klare å skape et stabilt lederskap i landet.

Collins mener at det ikke burde være noen overraskelse at de amerikanske planene har blitt endret etter krigsslutt, fordi planene uansett måtte tilpasses virkeligheten. Han mener at de opprinnelige planene for etterkrigs-Irak var svært gode og gir dem karakteren A, aller beste karakter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media