USA:– Det er på tide med en egen palestinsk stat

Dette har de sagt siden 2001, mener Midtøsten-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):– Helt ærlig, det er på tide at det opprettes en palestinsk stat, og det er i vår interesse å gjøre det, sa USAs utenriksminister Condoleezza Rice under et møte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske ministeren er på en fire dagers lang turné på Vestbredden for å planlegge og tilrettelegge en fredskonferanse for Israel og Palestina i neste måned. Dagens samtaler skjedde i Ramallah på Vestbredden.

Midtøsten-ekspert, Hilde Henriksen Waage, er overhodet ikke sjokkert over uttalelsene i dag.

– Det er positivt at hun sier dette, men dette har amerikanerne sagt siden 2001, men vi har ikke sett et eneste skritt fra dem for å gjennomføre visjonen, sier Henriksen Waage til Dagbladet.no.

Fotoseanse

Palestinerne har sagt at de ikke kommer til å møte på konferansen neste måned uten et tydelig og velforberedt program med klare prinsipper i forkant.

Israelerne derimot har sagt at en slik tekst ikke er nødvendig. Amerikanerne svarer på det hele med at fredssamtalene kanskje må utsettes dersom det ikke skapes enighet om dette i forkant av møtet, ifølge britiske BBC.

– Vi har bedre ting å gjøre enn å invitere statsledere til en fotoseanse, sa Rice, ifølge AP.

Henriksen Waage derimot tror møtet, som etter planen skal holdes i Annapolis i USA, bare vil bli nok et møte uten løsning.

MØTTES: USAs utenriksminister, Condoleezza Rice og den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, møttes til samtaler i Ramallah på Vestbredden i dag. Der kom det fram at USA mener det er på tide med en egen palestinsk stat. FOTO: Muhammed Muheisen/AP
MØTTES: USAs utenriksminister, Condoleezza Rice og den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, møttes til samtaler i Ramallah på Vestbredden i dag. Der kom det fram at USA mener det er på tide med en egen palestinsk stat. FOTO: Muhammed Muheisen/AP Vis mer

– De har invitert til et selskap, men ingen vet om det er et bryllup, dåp eller konfirmasjon. Det er også veldig usikkert hvem som er invitert og hvem som kommer til å stille på møtet, sier hun.

Topp-prioritet

Rice fortsatte med å si at det er ikke bare viktig for palestinerne og israelerne med opprettelsen av en to-statsløsning, men for hele regionen og la til at dette er en av de høyeste prioriterte oppgavene Bush-administrasjonen arbeider med nå for tiden.

Hun bedyret i tillegg at frontene Israel og Palestina nå gjør sitt ytterste for å komme til en enighet i årene framover.

Henriksen Waage synes det er prisverdig at USA ønsker fred i regionen, men savner handling.

– Det hjelper ingenting for kampen for fred når USA selger våpen til Israel. Det de må gjøre er å presse de, sier hun.

HAR IKKE TRUA: Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener dagens uttalelse fra den amerikanske utenriksministeren nok en gang bare er prat og ikke vilje til handling.