- Usaklig kobling

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager at Kina avlyser viktig fiskerimøte med Norge.

BEKLAGER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener kineserne ikke har noen saklig grunn til å boikotte Norge på grunn av Nobelkomiteens fredspristildeling. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
BEKLAGER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener kineserne ikke har noen saklig grunn til å boikotte Norge på grunn av Nobelkomiteens fredspristildeling. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre er lite fornøyd med at den kinesiske visefiskeriministerens har avlyst avtalen med Norges fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i Beijing.

- Vi beklager at et møte mellom to viktige fiskerinasjoner om viktige fiskerispørsmål er avlyst av grunner som ikke har med fiskeri å gjøre. Vi tar det til etterretning, sier Støre til Dagbladet, i det han er på vei inn til et møte med Montenegros utenriksminister.

Han mener avlysingen er usaklig.

- Dette er begrunnet i Nobelkomiteens tildeling, og det er ikke saklig grunnlag for å gjøre koblinger til Norges bilaterale avtaler med Kina, sier Støre.

Han regner med å få mer klarhet i saken utover dagen og uka, og sier til Dagbladet at de diplomatiske kanalene til Kina er åpne.

Underdirektør i kommunikasjonsenheten, Ragnhild Imerslund, kaller reaksjonen for «unødvendig», all den tid Nobelkomiteen og norske myndigheter er uavhengige av hverandre.

Fiskeridepartementet og den norske ambassaden i Beijing henviser til Utenriksdepartementet, og har så langt ikke ønsket å kommentere saken utover å bekrefte at møtet er avlyst.

Etter planen skulle fiskeriministeren ha politiske samtaler i Beijing med den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål. Tema for samtalen skulle være det bilaterale samarbeidet under fiskeriavtalen mellom Kina og Norge fra 2007, handelsspørsmål og ressursforvaltning.

Da fredsprisvinneren Liu Xiaobo ble annonsert fredag, var kinesiske myndigheter raskt ute med å ta avstand fra pristildelingen og varsle at dette ville få konsekvenser for forbindelsene mellom Norge og Kina. Norske eksperter frykter at den prestisjetunge frihandelsavtalen som Norge og Kina forhandler om, kan bli lagt på is.