KREVER STANS: USAs utenriksminister John Kerry krever at bombingen av Aleppo opphører. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Scanpix
KREVER STANS: USAs utenriksminister John Kerry krever at bombingen av Aleppo opphører. Foto: Alexei Druzhinin/AP/ScanpixVis mer

John Kerrys ultimatum til russerne:

- USA trenger mer for å true Assad og Putin. Dette er et desperat siste forsøk

USA-ekspert Svein Melby tror at John Kerrys diplomatiske kort i Syria-konflikten er alt for svake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- BRYR SEG NEPPE: Russlands president Vladimir Putin tar trolig lett på trusselen fra den amerikanske utenriksministeren, tror seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby. Foto: Alexander Zemlianichenko/Reuters/Scanpix
- BRYR SEG NEPPE: Russlands president Vladimir Putin tar trolig lett på trusselen fra den amerikanske utenriksministeren, tror seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby. Foto: Alexander Zemlianichenko/Reuters/Scanpix Vis mer

(Dagbladet) John Kerrys utspill om å kutte all kontakt med Russland i Syria dersom de ikke stanser bombingen i Aleppo, faller neppe Putin tungt for brystet.

Det tror USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby.

- Min første reaksjon er at dette er et siste desperat siste forsøk på å overbevise Putin om at han har mer å tjene på å samarbeide med USA, enn fortsette den militære veien han har valgt sammen med Assad. Jeg tror ikke det vil gjøre noe nevneverdig inntrykk på Putin. Han tar nok ganske lett på dette, sier Melby til Dagbladet.

- Må ha mer

UTENRIKSMINISTER: USAs utenriksminister John Kerry. Foto: Jason DeCrow/AP/Scanpix
UTENRIKSMINISTER: USAs utenriksminister John Kerry. Foto: Jason DeCrow/AP/Scanpix Vis mer

- Kerry har forgjeves forsøkt å få til en nedtrapping av konflikten i Syria og en våpenhvileavtalene. Problemet hans er at han ikke har noen fysiske maktmidler han kan bruke i et diplomatisk spill eller som et forhandlingskort med russerne, fortsetter seniorforskeren.

Årsaken er at Barack Obama fra tidlig av bestemte at USA skulle holde en lav profil og ikke engasjere seg militært i Syria-konflikten - noe som John Kerry sliter med i dag, mener Melby.

- John Kerry har blitt henvist til å overtale eller godsnakke med disse rimelig vanskelige partene gjennom vanlig politisk-diplomatisk diskusjon. Men man må ha mer enn det for å true Assad og Putin, utdyper han.

- Et desperat nødskrik

USA-EKSPERT: Seniorforsker Svein Melby. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
USA-EKSPERT: Seniorforsker Svein Melby. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Da det ble påvist bruk av kjemiske våpen (nervegass) under borgerkrigen i Syria, argumenterte John Kerry for at amerikanerne skulle gå inn i landet med militærmakt, forteller Melby.

- Men presidenten valgte en annen kurs, og det sliter Kerry med i dag, fortsetter han.

- Hjelper det at Kerry i dag kommer med en så hard tone mot Russland?

- Nei, det tviler jeg sterkt på. Kerrys diplomatiske kort er for svake, ettersom USA, i motsetning til Russland, ikke har noen fysiske maktmidler i Syria. Trusselen blir et desperat nødskrik.

- Feil kurs

- Var det feil av Obama å ikke gå militært inn i Syria?

- Jeg var tidligere av den oppfatningen at han gjorde riktig i å ikke engasjere seg på bakken, for i det store globale bilde var ikke USA tjent med å vikle seg inn i flere kriger i Midtøsten. Som kjent fikk to kriger startet av Bush magre resultater, svare Melby og fortsetter:

- Jeg tror ikke noen på forhånd kunne forutse at det å ikke engasjere seg skulle få dert utfallet det nå har fått, så det er vanskelig å kritisere Obama for valget. Dette var en kurs som i ettertid har vist seg å være feil.

- Fryser engasjementet

Ifølge nyhetsbyrået AP har Kerry gitt Russlands utenriksminister Sergey Lavrov beskjed om at USA forbereder seg på å «fryse USA og Russlands bilaterale engasjement i Syria».

Det inkluderer også det foreslåtte antiterrorpartnerskapet, «med mindre Russland tar umiddelbare skritt for å avslutte angrep på Aleppo» og gjenoppretter våpenhvilen.

John Kerrys talsmann, John Kirby, sier at Kerry også har uttrykt stor bekymring for Russland og den syriske regjeringens angrep på sykehus, vanntilførsel og annen infrastruktur i Aleppo.

USA holder Russland ansvarlig for bruken av brannbomber og såkalte bunkerknusere mot byen, sier Kirby.