Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Usannsynlig at han visste

Lastebilsjåføren er pågrepet etter funnet av 39 lik. - Du åpner ikke en frysecontainer når du henter den, sier sjåfør til Dagbladet.

I SJOKK: Innbyggerne i Grays, Essex er i sjokk etter at 39 lik ble funnet i en lastebil i nærheten. En av dem Dagbladet treffer på gata her, sier at det er umulig at føreren, som er pågrepet, visste hva som var om bord i containeren. Mannen selv er tidligere lastebilsjåfør. Video: Christian Wehus / Trym Mogen Vis mer

PURFLEET / TILBURY / GRAYS (Dagbladet): Døgnet rundt 365 dager i året dundrer lastebiler og trailere inn og ut av havna langs Themsens bredder.

Her i Purfleet håndteres 250 000 containere, trailere og tankbiler årlig.

Natt til onsdag dukket den desidert mest grufulle lasten opp: 39 døde mennesker i en frysecontainer. Nye detaljer skal nå øke mistanken om at tragedien bunner i trafficking framfor migrasjon.

Varslet

Nødetatene ble først varslet etter at trekkvogna hadde tatt med containeren det drøye kvarteret til industriområdet Waterglades i nabobyen Grays.

39 DØDE: Onsdag ble det funnet 39 lik i en containerbil i Thurrock i Essex, øst for London. Temperaturen kan ha vært 25 minusgrader. Reporter: Trym Mogen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Området har stått på hodet siden, med pressefolk svermende rundt havnene og industriområdet.

Samtidig sitter den 25 år gamle lastebilsjåføren fra Nord-Irland fortsatt i avhør. Han er pågrepet, mistenkt for drap, men politiet har ikke tatt ut noen formell siktelse mot ham. Det betyr at de i utgangspunktet kan holde ham i 48 timer.

Politiet fikk torsdag medhold av retten til å holde ham ett døgn ekstra for ytterligere avhør.

- Den er forseglet

Han er den eneste som er pekt ut som mulig gjerningsperson i saken. Samtidig etterforsker politi over hele Europa hvordan kineserne til slutt kan ha kommet fra Belgia til England.

DESPERAT SITUASJON: Matthew Carter, presseoffiser for britiske Røde Kors, klarer ikke å begripe den desperate situasjonen til de 39 personene som satte seg i en lastebil, hvor de senere døde. Video: AP / Christian Wehus Vis mer

Politiet er også i full gang med å etterforske om internasjonale organiserte kriminelle kan ha hatt en finger med i spillet i den grusomme tragedien.

- Problemet er at de første de gjør er å pågripe lastebilsjåføren. Det skjer før noe annet, sier den tidligere lastebilsjåføren John oppgitt.

PLUKKET OPP: Traileren ble plukket opp her, i den svært travle havna Purfleet, natt til onsdag. Foto: Christian Wehus / Dagbladet
PLUKKET OPP: Traileren ble plukket opp her, i den svært travle havna Purfleet, natt til onsdag. Foto: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter John, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk, i industribyen Grays. Han har kjørt lastebil i området i 45 år. Utallige turer inn og ut av Purfleet.

- Jeg vet ikke om han var involvert i det eller ikke. Containeren er forseglet. Du åpner ikke en frysecontainer når du henter den. Du plukker den opp i Purfleet og kjører den avgårde. Du vet ikke hva som er i den før du kommer til stedet du losser av, sier han til Dagbladet.

FLYTTET: Politiet har flyttet lastebilen - med 39 lik om bord - til en sikker plass. Dette vil skje videre. Video: Ap / Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Svært usannsynlig

- Det er lett å konkludere med en gang at han er skyldig, men med mindre han har visst fra begynnelsen hva han skulle hente, er det nesten umulig for ham å vite, mener John.

Det spørsmålet stiller alle seg nå.

Kilder tett på etterforskningen sier til den britiske storavisa The Telegraph at det er «svært usannsynlig» at den siktede 25-åringen kjente til planene om å smugle folk over grensene.

Mannen ble allerede onsdag ettermiddag navngitt av en rekke britiske og internasjonale medier på bakgrunn av hendelsen.

- Frosset i hjel

Hans foreldre skal torsdag ha reist fra hans hjemby i Nord-Irland til England for å støtte sønnen. Politiet skal onsdag kveld ha gått til aksjon mot tre boliger som kan knyttes til sjåføren.

Dagbladet treffer også lastebilsjåfører og lastebileiere på den lokale puben «The Fleet» like ved havna i Purfleet. De forteller om et system der du får en bestilling på hva som skal hentes og hvor det skal fraktes.

UNDERSØKELSER: Politiet har fortsatt høy tilstedeværelse i industriområdet der traileren ble oppdaget natt til onsdag. Foto: REUTERS/Simon Dawson/NTN Scanpix
UNDERSØKELSER: Politiet har fortsatt høy tilstedeværelse i industriområdet der traileren ble oppdaget natt til onsdag. Foto: REUTERS/Simon Dawson/NTN Scanpix Vis mer

Sjåføren av trekkvogna vet nødvendigvis ikke det virkelige innholdet i trailerne som kjøres ut av havna.

Kilder opplyser til Telegraph at kineserne trolig frosset i hjel.

- Liten sjans for overlevelse

Ifølge den britiske bransjeorganisasjonen for godstransport, er frysecontainerne bygget for å være lufttette. Ved kjølefunksjon er temperaturen på rundt minus fem grader. I frysefunksjon kan det bli helt ned i 25 minusgrader.

- Det er liten eller ingen sjanse til å overleve en viss periode i slike forhold, opplyser organisasjonen.

Traileren med de 39 likene ble onsdag ettermiddag fraktet til havna i Tilbury, der rettsmedisinere og krimteknikere har gjort undersøkelser på et hemmelig sted. Torsdag ettermiddag begynte ambulanser å kjøre enkeltturer til et likhus for videre identifisering.

Fra Belgia og Irland

Containeren ankom Zeebrugge i Belgia klokka 14.29 tirsdag.

Sjefen for havna i Zeebrugge, Joachim Coens, sier at den ikke kan ha blitt tuklet med etter dette.

- En frysetrailer i havna er helt forseglet. Når den blir sjekket, blir forseglingen undersøkt. Det samme blir registreringsnummeret og sjåføren, sier han til belgiske medier.

- Det er ekstremt lite sannsynlig at noen har brutt forseglingen, puttet 39 mennesker i traileren og satt på ny forsegling, sier Brügge-ordfører Dirk de Fauw.

KOM HERFRA: Containeren kom fra den svært travle havna Zeebrugge i Belgia. Foto: NTB Scanpix
KOM HERFRA: Containeren kom fra den svært travle havna Zeebrugge i Belgia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian øker dette mistanken om at det kan være snakk om trafficking - menneskesmugling med blant annet slavearbeid og prostitusjon som formål - framfor økonomiske migranter eller flyktninger.

Containeren ankom Purfleet i England 00.30 onsdag kveld, noe som betyr at de døde må ha vært minst elleve timer i containeren før de ble funnet døde.

Trekkvogna, som skal ha kommet inn i England via Irland på lørdag, skal ha forlatt med containeren fra havna 01.05 natt til onsdag.

Overvåkningsbilder viser at sjåføren kjører inn på Waterglade industriområde 01.13, mens nødetatene ble varslet 01.40.

Hvor de døde kom fra før den tid, er fortsatt et mysterium.

Saken har ført til den største drapsetterforskningen i Essex-politiets historie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media