- Usannsynlig at Norge skulle bli rammet

Terra-skandalen vekker internasjonal oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «På denne tiden av året står ikke sola opp i det hele tatt så langt nord for polarsirkelen. Men Karen Margrethe Kuvaas sier at hun ikke har sovet noe særlig godt på mange dager.»

Slik begynner New York Times-artikkelen om Terra-skandalen og konsekvensene dette får for lokalsamfunnene som er rammet.

Vekker oppsikt

Avisa har tatt turen til Narvik, spasert i byens gater og snakket med innbyggerne.

- Jeg tenker på dette hvert minutt. På grunn av alt som har skjedd, kan vi ikke fokusere på ting som betyr noe, slik som skoler eller eldreomsorg, sier byens ordfører Kuvaas til New York Times.

Flere internasjonale medier har de siste dagene omtalt Terra-saken.

Spørsmålet som går igjen er hvordan Norge og de fire småsamfunnene ble involvert og så hardt rammet av en i utgangspunktet veldig amerikansk finanskrise.

Må kutte

PRØVER Å VÆRE POSITIVE: Internasjonale medier har de siste dagene viderebrakt historien bak Terra-skandalen. Aviser som har besøkt Narvik, melder at innbyggerne forsøker å tenke framover. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX
PRØVER Å VÆRE POSITIVE: Internasjonale medier har de siste dagene viderebrakt historien bak Terra-skandalen. Aviser som har besøkt Narvik, melder at innbyggerne forsøker å tenke framover. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Mediene skildrer et til tider svært dystert bilde. Rådmannen Trond Hermansens kontor er mørklagt da han tar imot New York Times\' utsendte.

Narviks investeringer på 103 millioner kroner utgjør omtrent en fjerdedel av kommunens årsbudsjett.

Obligasjonstapet blir mest sannsynlig dekket av langsiktige lån. Det innebærer nødvendigvis at kommunen må kutte i sitt servicetilbud.

- Du kan se på dette som antall skoleplasser eller eldreomsorg, kommenterer Hermansen.

Byens historie

Et av lokaltiltakene som raskt kan bli nedprioritert på et slunkent kommunebudsjett, er det populære Krigsminnemuseum.

Bevillinger til museet skal etter planen kuttes med 40 prosent. Noe som bety kroken på døra for dette kulturtilbudet, ifølge museets direktør Ulf Erik Torgersen.

- Det vil være veldig synd fordi maritim- og krigshistorie er selve grunnlaget for denne byen.

Usikker framtid

Innbyggerne i Narvik synes å enes med internasjonal presse i sin undring over at dette i det hele tatt kunne skje.

Selv på det lokale puben, Narvik Guten, er stemningen laber, melder New York Times\' korrespondent i vinterrike.

- Jeg elsker denne byen. Men jeg er redd for at dette vil sette oss ti år tilbake i tid, kommenterer bargjest Per Ellingsen den kvelden.

SLITER MED Å SOVE: Narviks ordfører, Karen M. Kuvaas, forteller om en svært tøff periode, både for byen og henne personlig.