- Usannsynlig, i praksis umulig

Slik vurderte BP faren for oljekatastrofe i fjor. Sjanseløse mot oljeflaket i natt.

FØR DET GIKK HELT GALT:  Oljebrannen herjer  på Deepwater Horizon 21. august. Etter at plattformen sank har problemene akselrert - i total disharmoni med BPs årsgamle sikkerhetsvurdering. FOTO: AP/SCANPIX.
FØR DET GIKK HELT GALT: Oljebrannen herjer på Deepwater Horizon 21. august. Etter at plattformen sank har problemene akselrert - i total disharmoni med BPs årsgamle sikkerhetsvurdering. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Redningsmannskapene med oljevernutstyr har vært sjanseløse fram til morgentimene i dag norsk tid med å stoppe det gigantiske oljeflaket som allerede har begynt å slå inn mot strender og øyer ved kysten av Mexico-golfen.Når katastrofen er et faktum, har de amerikanske sørstatene vært maksimalt uheldig med vindstyrken  og vindretningen som går rett mot land. I natt har pålandsvinden vært så kraftig at oljen enten har skyldt over oljelensene - eller lensene har røket i biter og havnet på land.Bølgene har vært så kraftige at det heller ikke har vært mulig å sette fyr på oljen.

I dag offentliggjør nyhetsbyrået AP risikovurderingen for boringen med den havarerte riggen Deepwater Horizon så seint som i fjor.I en 52 siders rapport til det amerikanske oljedirektoratet konkluderer BP med at det er «usannsynlig, i praksis umulig» at det kan bli noe råoljesøl som kan lage noe større miljøproblem.

Ett av argumentene er at boringen skjer «hele» 80 kilometer fra kysten.  Derfor har heller ikke BP bygd opp en oljevernberedskap som er i nærheten av å stoppe oljemengdene som er i drift nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer