FØR DET GIKK HELT GALT:  Oljebrannen herjer  på Deepwater Horizon 21. august. Etter at plattformen sank har problemene akselrert - i total disharmoni med BPs årsgamle sikkerhetsvurdering. FOTO: AP/SCANPIX.
FØR DET GIKK HELT GALT: Oljebrannen herjer på Deepwater Horizon 21. august. Etter at plattformen sank har problemene akselrert - i total disharmoni med BPs årsgamle sikkerhetsvurdering. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

- Usannsynlig, i praksis umulig

Slik vurderte BP faren for oljekatastrofe i fjor. Sjanseløse mot oljeflaket i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Redningsmannskapene med oljevernutstyr har vært sjanseløse fram til morgentimene i dag norsk tid med å stoppe det gigantiske oljeflaket som allerede har begynt å slå inn mot strender og øyer ved kysten av Mexico-golfen.
Når katastrofen er et faktum, har de amerikanske sørstatene vært maksimalt uheldig med vindstyrken  og vindretningen som går rett mot land.
I natt har pålandsvinden vært så kraftig at oljen enten har skyldt over oljelensene - eller lensene har røket i biter og havnet på land.
Bølgene har vært så kraftige at det heller ikke har vært mulig å sette fyr på oljen.

I dag offentliggjør nyhetsbyrået AP risikovurderingen for boringen med den havarerte riggen Deepwater Horizon så seint som i fjor.
I en 52 siders rapport til det amerikanske oljedirektoratet konkluderer BP med at det er «usannsynlig, i praksis umulig» at det kan bli noe råoljesøl som kan lage noe større miljøproblem.

Ett av argumentene er at boringen skjer «hele» 80 kilometer fra kysten.  Derfor har heller ikke BP bygd opp en oljevernberedskap som er i nærheten av å stoppe oljemengdene som er i drift nå.

I begynnelsen av uka regnet ekspertene at oljebrønnen under den havarerte riggen pumper ut 200 000 liter olje fra 1600 meters dyp hvert døgn.
I går trodde de samme ekspertene at det kommer opp fire ganger så mye - 800 000 liter i døgnet.

Og etter de siste flyobservasjonene før det ble mørkt i går kveld ble flaket målt til «minst» 200 x 120 kilometer.

UnntakstilstandDeltstatene Louisiana, Alabama, Mississippi og Florida har alle erklært unntakstilstand, og hele nasjonalgarden i Louisiana på 6 000 mann er utkommandert. Også innsatte i Louisiana fengsler blir kommandert til kysten.

President Barack Obama har inntil videre stanset all videre planlegging av olje- og gassprosjekter i amerikansk farvann.

Obama har også bedt British Petroleum, som eier 65 prosent av katastrofebrønnen, om å ta større ansvar for det som skjer.

 SATELLITT-BILDE I NATT:  En oljeflekk treffer land i Louisiana. FOTO: NASA/REUTERS/SCANPIX.
SATELLITT-BILDE I NATT: En oljeflekk treffer land i Louisiana. FOTO: NASA/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

BP-sjef: - Vi betalerOg fra London har BPs toppsjef Tony Hayward gitt det som oppfattes som garantier.

- Vi tar fullt ansvar for oljesølet. Vi skal renske opp og betale erstatning til de som kan presentere legitime krav, sier BP-sjefen til nyhetsbyrået Reuters.

BP, som er verdens nest største oljeselskap etter Exxon, gikk ned 1,5 prosent i børsverdi bare fredag.
Siden riggen sank midt i forrige uke har BP-aksjene gått ned 13 prosent, som tilsvarer 120 milliarder kroner.

Både fiskeindustrien i Lousiana og turistnæringen i Florida frykter at oljesølet kan få prislapper på mellom 15 og 18 milliarder kroner.

Kjemikalier BP arbeider på spreng med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass.
Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle.
BP har også begynte å pumpe ut kjemikalier ved utslippsstedet i håp om at dette skal bidra til å begrense skadene.
- Vi håper at dette i betydelig grad skal redusere mengden av olje som når overflaten, sier BP-talsmannen Bill Salvin.
- Kjemikaliene bryter opp oljen og partiklene faller enten ned på havbunnen eller kommer til overflaten i en form som gjør det enklere å samle opp, sier han.