Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs Afghanistan-opptrapping blir rådyr

Vil koste opp mot 300 milliarder kroner.

TRENING: Amerikanske soldater under pågripelsestrening i Afghanistan. Å øke beredskapen i landet vil bli svært kostbart. Foto: REUTERS/Andrew Gray/Scanpix
TRENING: Amerikanske soldater under pågripelsestrening i Afghanistan. Å øke beredskapen i landet vil bli svært kostbart. Foto: REUTERS/Andrew Gray/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En militær opptrapping i Afghanistan vil bli svært kostbar for amerikanske skattebetalere.

Det hvite hus har regnet ut at det vil koste opp mot 300 milliarder kroner i året å etterkomme ønsket til landets øverstkommanderende i Afghanistan, skriver The New York Times.

General Stanley McChrystal har bedt om 40.000 ekstra soldater til landet, samt økt satsing på opptrening av afghanske sikkerhetsstyrker.

USA har fra før nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, rundt halvparten av dem i den NATO-ledede ISAF-styrken.

Dyre i drift

Hver enkelt ekstra soldat som sendes til Afghanistan vil koste amerikanske skattebetalere rundt 5,6 millioner kroner i året, anslår Det hvite hus.

Selv om opptrappingen blir betydelig mindre enn det McChrystal ønsker, vil utgiftene raskt spise opp de rundt 145 milliarder kronene Pentagon forventer å spare neste år dersom tilbaketrekkingen fra Irak går som planlagt.

Det amerikanske forsvarsbudsjettet dermed komme til å passere 4100 milliarder kroner, og dette er 10 prosent mer enn det som på det meste ble bevilget under president George W. Bush.

Underskudd

President Barack Obama, som i desember kommer til Oslo for å ta imot Nobels fredspris, står derfor over et vanskelig dilemma.

USA sliter fra før med et budsjettunderskudd på 5.600 milliarder kroner, og senest søndag lovet Obama å redusere dette.

- Etter hvert som økonomien kommer på fote igjen, har jeg som mål å ta alvorlige skritt for å redusere Amerikas langsiktige underskudd. Vekst bygget på gjeld kan ikke opprettholde USAs langsiktige velstand, sa han.

Ledende demokrater og republikanere stiller fra før spørsmål ved de høye kostnadene i Afghanistan, og Obama kan derfor få problemer i Kongressen om han ber om mer.

Får følger

Dersom Obama forsøker seg med et kompromiss og lover McChrystal færre soldater enn det han ber om, vil dette få følger for de amerikanske styrkenes sjanse til å lykkes i Afghanistan, medgir kilder i Det hvite hus.

20.000 nye soldater vil koste rundt 120 milliarder kroner ekstra i året, men dette vil samtidig kun være nok til å sikre opptrening av afghanske styrker, ikke til å trappe opp kampen mot Taliban, sier kildene.

Det vil også koste nærmere 280 milliarder kroner de neste fem årene å doble tallet på afghanske soldater og politifolk til 400.000, når utgiftene til rekruttering, trening og utstyr regnes med.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media