USAs ambassade kalt inn på UD-teppet

Ba om informasjon - fikk ingen avklaring.

- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen ved den amerikanske ambassaden ble kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet i går ettermiddag, melder TV2nyhetene.no.

- Bakgrunnen for møtet var uttalelsene til talsmannen for amerikansk UD mandag. Vi ba på dette møtet om informasjon om hvordan norske myndigheter var blitt informert om sikkerhetsprogrammet og hva slags virksomhet det dreier seg om, sier pressetalskvinne Marte Kopstad i utenriksdepartementet til TV 2 Nyhetene.

- Ingen avklaring Kopstad sier til Dagbladet at møtet ikke ga noen avklaring rundt disse spørsmålene.

- Betyr det at de nektet å svare på ting?

- Vi hadde en dialog, men møtet ga ingen avklaring. Det er viktig med dialog slik Justisministeren har tatt initiativ til, sier hun.

Det var chargé d?affaires ved den amerikanske ambassaden som møtte i UD, melder NTB. UD avventer de videre undersøkelsene som vil skje i regi av Justisdepartementet. Det påpekes at alle fakta i saken må på bordet.

- Vi har tett kontakt med Justisdepartementet, og ytterligere møter med amerikanerne vil bli løpende vurdert ut ifra de forhold som kommer fram i redegjørelsene som JD har bedt om, skriver UD, iflølge NTB.

- Venn og alliert Den amerikanske ambassaden har kun følgende kommentar fra ambassadens talsmann Tim Moore så langt i dag:

- Norge er en venn og en alliert. Vi er forberedt på å jobbe intensivt for å svare på de spørsmålene norske myndigheter måtte ha om dette, eller hvilke som helst andre temaer, skriver ambassaden i en e-post.

Hemmelig etterretningsgruppe TV 2 Nyhetene avslørte i går at en hemmelig etterretningsgruppe i Oslo på oppdrag fra USA har overvåket nordmenn systematisk i over ti år.

Blant de norske overvåkerne er flere tidligere polititopper og eks-ansatte fra Politiets sikkerhetstjeneste som har blitt lønnet av amerikanerne.

Gruppen, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består ifølge TV 2 av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Full redegjørelse Verken PST eller politiet for øvrig skal ha gitt tillatelse til overvåkningen, med henvisning til at det bare er norsk politi som har lov til å drive slik virksomhet i Norge.

Justisminster Knut Storberget hevdet i går kveld overfor TV 2 at norske myndigheter ikke har vært informert om overvåkningen av amerikanerne - som på sin side sier det stikk motsatte, at Norge hele tida har vært oppdatert.

Når har Storberget bedt PST og Politidirektoratet om en full redegjørelse for de faktiske forhold i saken.

Dagbladet kommer med mer.

MØTTE UD: Ledelsen ved den amerikanske ambassaden ble kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet i går. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MØTTE UD: Ledelsen ved den amerikanske ambassaden ble kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet i går. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer