USAs ambassade vil ikke svare om overvåking

Men sier: - Norge er en venn og alliert.

AMBASSADEN: Den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert onsdag kveld. TV 2 Nyhetene avslørte i kveld at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i boligblokken t.h. med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt, rett ved den amerikanske ambassade (t.v.)
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
AMBASSADEN: Den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert onsdag kveld. TV 2 Nyhetene avslørte i kveld at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i boligblokken t.h. med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt, rett ved den amerikanske ambassade (t.v.) Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassaden i Oslo vil ikke svare direkte på spørsmål om påstander om overvåking av nordmenn i Norge.

Talsmann Tim Moore ved den amerikanske ambassaden i Oslo sier til NRK at de er villige til å snakke med norske myndigheter, men ønsker ikke å gå i nærmere detaljer.

- Norge er en venn og alliert, så vi er forberedt på å jobbe intensivt for å svare på de spørsmålene de måtte ha om dette, eller hvilke som helst andre tema, sier han.

Moore ønsker ikke å svare på spørsmålet om overvåkingen var klarert av norske myndigheter.

- Jeg kommer ikke til å definere «klarert» akkurat nå. Selvfølgelig ser begge parter på dette nå, men som jeg sier er vi klare til å snakke med norske myndigheter og til å svare på de spørsmål de måtte ha, fortsetter han.

Det var TV 2 som onsdag kveld meldte at flere hundre nordmenn skal være registrert som mistenkelige av en etterretningsgruppe som driver overvåking for USA i Norge.

Ifølge justisminister Knut Storberget (Ap) har ikke Norge vært kjent med overvåkingen.

- Vi har gjort undersøkelser i Justisdepartementet, og vi har satt i gang underliggende organer, om det er slik at man har hatt noen som helst godkjenning av aktiviteter som skulle stride med norsk lov. Men så langt har vi ikke brakt det i erfaring, sier Storberget til TV 2

Flere av gruppenes medlemmer skal tidligere ha jobbet i norsk politi, og formålet skal ha vært å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

(NTB)