MANIPULERT: Den amerikanske ambassadøren til Russland, John Tefft, var den 28. februar på en minnemarkering for den drepte opposisjonelle politikeren Boris Nemtsov. Søndag tok Ren-TV, som er kjent for å støtte regimet til Vladimir Putin, seg den frihet å bruke et bilde fra denne markeringen for å illustrere at Tefft var på en demonstrasjon. - Løgn, sier den amerikanske ambassaden. Foto: NTB Scanpix
MANIPULERT: Den amerikanske ambassadøren til Russland, John Tefft, var den 28. februar på en minnemarkering for den drepte opposisjonelle politikeren Boris Nemtsov. Søndag tok Ren-TV, som er kjent for å støtte regimet til Vladimir Putin, seg den frihet å bruke et bilde fra denne markeringen for å illustrere at Tefft var på en demonstrasjon. - Løgn, sier den amerikanske ambassaden. Foto: NTB ScanpixVis mer

USAs ambassadør møtte opp i minnemarkering. Ble photoshoppet inn i russisk propaganda

- Rapportene er 100 prosent falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske ambassaden i Moskva har latterliggjort en russisk TV-kanal etter at den publiserte et bilde av det som skal være USAs ambassadør på en demonstrasjon på søndag. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Ren-TV mente ambassadør John Tefft hadde «blitt sendt til opposisjonsdemonstrasjonen» på søndag, og la ut et bilde av ham der han snakker med en rekke journalister med demonstrasjonen i bakgrunnen.

Problemet for TV-kanalen er at bildet er manipulert.

Manipulert Det er ingen tvil om at det er Tefft som er avbildet, men bildet er ikke tatt på søndag. Det stammer nemlig fra 28. februar da Tefft var på en minnemarkering for den drepte motstandsmannen Boris Nemtsov.

Man kan tydelig se på bildet øverst i artikkelen at Tefft har på seg det samme antrekket på bildet fra minnemarkeringen i februar, og på det som angivelig skal være tatt for to dager siden.

Ren-TV sa videre at demonstrasjonen «var minneverdig, ikke bare på grunn av det labre oppmøtet, men også fordi USAs ambassadør John F. Tefft var til stede». Det skriver Moscow Times.

Han ble også sitert på at han var der «for å se på demokratiets uvikling i Russland, og for å evaluere dets kaliber».

100 prosent falsk Moscow Times har også vært i kontakt med Will Stevens som er ambassadens talsmann. Han bekrefter at bildet er falsk.

- Ambassadør Tefft tilbragte søndagen hjemme da han hadde en velfortjent fridag. Disse rapportene om at han skal ha vært på en demonstrasjon i Marino er 100 prosent falske. De er tydeligvis basert på et manipulert fotografi, sier han.

Ren-TV skal i ettertid ha endret sin opprinnelige rapport med at «det er uklart hvorvidt bildene er ekte eller falske», og fjernet at «Tefft forsøkte å forsvinne i mengden».

De publiserte derimot ingen korreksjon, og lot sitatet stå som at han «angivelig» hadde sagt det.

- Spesialist på «farge-revolusjoner» Tefft ble utnevnt som ambassadør til Russland i 2014, og har lang erfaring fra Øst-Europa.

Han har tidligere vært postert ved ambassadene i Georgia og Ukraina, og dette har fått medier som støtter Putins regime til å spekulere i om han er en ekspert på såkalte «farge-revolusjoner». Dette som en referanse til den oransje revolusjonen i Ukraina i 2004 og roserevolusjonen i Georgia i 2003.

Hans forgjenger Michael McFaul ble også kritisert av mange av de samme mediene for at han holdt et møte med opposisjonelle ledere i 2012.

AMBASSADØR: John Tefft sammen med Russlands president Vladimir Putin da førstnevnte ble offisielt utnevnt som USAs ambassadør til Russland. Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB SCANPIX
AMBASSADØR: John Tefft sammen med Russlands president Vladimir Putin da førstnevnte ble offisielt utnevnt som USAs ambassadør til Russland. Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB SCANPIX Vis mer