USAs atomvåpen-sjef får sparken

Får skylda for svært grove sikkerhetsbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs energiminister Samuel Bodman offentliggjorde sent i kveld norsk tid at toppsjefen for USAs atomvåpenprogram, Linton Brooks, får sparken. Det skjer etter at sikkerheten overhodet ikke har vært godt nok ved flere av installasjonene han styrer, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg har besluttet at det er tid for nytt lederskap ved Den nasjonale atomsikkerhets-administrasjonen (NNSA), da Brooks ikke har klart å korrigere sikkerhetsproblemene på en adekvat måte. Disse spørsmålene kan ha stor betydning for USAs sikkerhet, uttalte Bodman.

Flere alvorlige hendelser danner trolig bakgrunnen for avskjeden.

• I fjor høst fant politistyrker som egentlig gjennomførte en narkorazzia en rekke hemmelige dokumenter som en tidligere ansatt ved et atomvåpen-laboratorium hadde tatt med seg hjem. Mannen hadde hatt høyeste sikkerhetsklarering ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico.

• I juni 2006 fikk Brooks en kraftig overhaling for å ha unnlatt å rapportere en enorm sikkerhetsfadese ved den samme basen. Da hadde hackere tatt seg inn i datamaskiner utenfra og stjålet filer som inneholdt personnumrene og annen personlig informasjon om 1500 ansatte. Datainnbruddet skjedde på tross av at NNSA nylig hadde brukte flere titalls millioner dollar på oppgradere datasikkerheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer