USAs atomvåpen-sjef får sparken

Får skylda for svært grove sikkerhetsbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs energiminister Samuel Bodman offentliggjorde sent i kveld norsk tid at toppsjefen for USAs atomvåpenprogram, Linton Brooks, får sparken. Det skjer etter at sikkerheten overhodet ikke har vært godt nok ved flere av installasjonene han styrer, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg har besluttet at det er tid for nytt lederskap ved Den nasjonale atomsikkerhets-administrasjonen (NNSA), da Brooks ikke har klart å korrigere sikkerhetsproblemene på en adekvat måte. Disse spørsmålene kan ha stor betydning for USAs sikkerhet, uttalte Bodman.

Flere alvorlige hendelser danner trolig bakgrunnen for avskjeden.

• I fjor høst fant politistyrker som egentlig gjennomførte en narkorazzia en rekke hemmelige dokumenter som en tidligere ansatt ved et atomvåpen-laboratorium hadde tatt med seg hjem. Mannen hadde hatt høyeste sikkerhetsklarering ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico.

• I juni 2006 fikk Brooks en kraftig overhaling for å ha unnlatt å rapportere en enorm sikkerhetsfadese ved den samme basen. Da hadde hackere tatt seg inn i datamaskiner utenfra og stjålet filer som inneholdt personnumrene og annen personlig informasjon om 1500 ansatte. Datainnbruddet skjedde på tross av at NNSA nylig hadde brukte flere titalls millioner dollar på oppgradere datasikkerheten.

• Så sent som i desember fikk et firma som opererer en annen base, i Amarillo, 110 000 dollar i bot for en sikkerhetstabbe som inntraff i 2005. Da gjorde teknikere som skulle desarmere et 10 år gammelt atomstridshode en feil som ifølge flere eksperter kunne ha ført til en kjernefysisk sprengning, skriver Statesman.com. Brooks skal også den gang ha nedtonet de mulige konsekvensene av hendelsen.

STJAL SENSITIVE DOKUMENTER: Både hackere og en tidligere høyt betrodd ansatt ved Los Alamos National Laboratory har hver for seg stjålet informasjon som dreier seg om USAs atomvåpen og ansatte ved militære installasjoner. Foto: US Energy Department
STJAL SENSITIVE DOKUMENTER: Både hackere og en tidligere høyt betrodd ansatt ved Los Alamos National Laboratory har hver for seg stjålet informasjon som dreier seg om USAs atomvåpen og ansatte ved militære installasjoner. Foto: US Energy Department Vis mer
<B>SPARKET I DAG:</B> Toppsjefen for USAs atomvåpenprogram, Linton Brooks blir beskyldt for ikke å ha gjort nok for å ordne opp i sikkerhetsproblemene.