USAs beviser smuldrer opp

Utenriksminister Colin Powell kan få det vanskelig i FN onsdag. Mange av bevisene han skal legge fram for Sikkerhetsrådet, er syltynne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare håndfaste bevis for at Saddam Hussein har kontakt med al-Qaida eller skjuler masseødeleggelsesvåpen, kan samle Sikkerhetsrådet. Men mange av USAs bevis er allerede plukket fra hverandre.

- Bevis fra etterretningskilder, hemmelig kommunikasjon og uttalelser fra folk som nå er i forvaring, avslører at Saddam Hussein hjelper og beskytter terrorister, inkludert medlemmer av al-Qaida, sa president George W. Bush i sin State of the Union-tale.

- Ubekreftede påstander fra et fåtall irakiske avhoppere og kurdiske kilder. Alle med klar interesse av å spre anti-Saddam-propaganda, er Time Magazines nådeløse dom.

Syltynne bevis

Et av trumfkortene til Bush-regjeringen skal være jordaneren Abu Musab al-Zarqawi. Han påstås å være en av Osama bin Ladens toppfolk i Afghanistan, men står ikke på FBIs liste over de 22 mest ettersøkte al-Qaida-lederne.

Zarqawi skal ha blitt behandlet på et sykehus i Bagdad og ha kontakt med ekstremistgruppa Ansar al-Islam, der mulla Krekar fra Norge skal ha hatt en sentral stilling.

Zarqawi skal være bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida, men bevisene er syltynne.

Mulla Krekar selv har hele tida hardnakket benektet noen forbindelser til regimet i Bagdad og til al-Qaida.

Tilbakevist

Tidligere har amerikanske påstander om at 11. september-kapreren Mohammed Atta skal ha møtt en irakisk agent i Praha, blitt tilbakevist som grunnløse av den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel.

En av Bush-administrasjonens fremste hauker, viseforsvarsminister Paul Wolfowitz, har også forsøkt å knytte hovedmannen bak bombingen av World Trade Center i 1993, Ramzi Youssef, til Irak.

Også denne påstanden ble plukket fra hverandre av CIA, og offentlig avvist.

Villeder

våpeninspektører

Et av USAs problemer er å finne ut hvordan de skal avsløre bevis fra supersensitiv elektronisk overvåking uten å avsløre metoder og kilder.

Ifølge ukemagasinet Newsweek skal denne overvåkingen vise hvordan våpeninspektørene blir villedet, og hvordan irakerne skryter av det i etterkant.

TIL FN: Utenriksminister Colin Powell skal prøve å overbevise Sikkerhetsrådet