CDC:

USAs coronaframgang kan bli visket ut

USA står i fare for å få sin nylige framgang i kampen mot coronaviruset visket ut av muterte virusvarianter, advarer landets folkehelseinstitutt CDC.

ADVARER: Mutert coronavirus har spredt seg og muligens blitt dominerende i USA. Direktøren ved landets folkehelseinstitutt, Rochelle Walensky, advarer mot variantene og sier de kan viske ut landets framgang. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
ADVARER: Mutert coronavirus har spredt seg og muligens blitt dominerende i USA. Direktøren ved landets folkehelseinstitutt, Rochelle Walensky, advarer mot variantene og sier de kan viske ut landets framgang. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

- Vær så snill, lytt til budskapet mitt: Med nivået av muterte virusvarianter som sprer seg i samfunnet nå, står vi i fare for å miste den nylige framgangen vår i kampen mot smitten, sier Rochelle Walensky til CNN.

Hun er direktør ved USAs folkehelseinstitutt CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Etter flere uker med synkende smittetrend, er tallene på vei opp igjen i USA. Landet registrerte omtrent to prosent flere tilfeller forrige uke, enn uka før, påpeker Walensky.

- Samtidig har den gjennomsnittlige dødelighetsraten siste uke økt med mer enn to prosent, til nesten 200 dødsfall hver dag, sier hun.

MILEPÆL: USAs president Joe Biden var til stede da coronavaksine nummer 50 millioner ble satt i landet. Vis mer

- Djevelen er her

Amerikanske forskere mener å ha påvist enda en mutert virusvariant som både er mer smittsomt og som ser ut til å være mer motstandsdyktig mot vaksiner.

Ifølge forskere ved University of California San Francisco (UCSF) er det snakk om et mutert virus på lik linje med dem som er oppdaget i Storbritannia, Sør-Afrika og Brasil.

Men det kan være farligere, advarer de.

- Djevelen er allerede her, sa Charles Chiu, som har ledet teamet som har analysert den nye varianten med navnet B.1.427/B.1.429, da han orienterte om varianten i forrige uke.

Forskerne tror varianten kan forklare hvorfor California har opplevd en dramatisk økning i antall tilfeller av covid-19 og coronarelaterte dødsfall de siste månedene.

- Jeg skulle ønske det var annerledes. Men vitenskap er vitenskap, sa Chiu til Los Angeles Times.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer

Reagerer på lettelser

Ifølge oversikten til Worldometer, har USA registrert totalt 29 314 069 coronatilfeller i kjølvannet av pandemien, 53 962 nye tilfeller bare siste døgn.

Samtidig som smittetallene er på vei opp igjen, har også flere delstater begynt å lempe på tiltakene sine, blant dem Massachusetts, St. Louis og Kansas City i Missouri, der delstatens byer får bestemme tiltaksnivået selv, og Iowa.

Det skjer i stor grad etter meldinger om at vaksinasjonsprogrammet i landet gir positive resultater, og at landet har en tredje coronavaksine på vei, fra Johnson & Johnson, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg bekymrer meg veldig over dette, at flere stater lemper på tiltakene vi anbefaler for å holde smitten nede og beskytte befolkningen, sier Walensky.

- Så jeg ber dere være så snille å holde ut. Fortsett å bruke masker og forhold dere til anbefalingene vi kommer med, som vi vet fungerer. Vaksinasjon er det som vil bringe oss ut av dette, men for å komme dit, må vi vaksinere mange flere mennesker, fortsetter hun.

PÅSKEN: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, svarer på lesernes spørsmål. Dette kan han si om årets påske. Vis mer

- Det haster

Professor ved Harvard School of Public Health, doktor Eric Rubin, forteller til CNN at «det i større grad haster å få rullet ut vaksiner nå».

- Fordi det er veldig viktig å få slått ned på virusvariantene som sprer seg i samfunnet, som kan være motstandsdyktige for vaksiner, sier han.

Vaksineringen med Johnson & Johnson-vaksinen starter tirsdag.

Selskapet skal levere rundt 16 millioner flere doser innen utgangen av mars, og skal ha levert 100 millioner doser totalt innen utgangen av juni.

Det trengs bare én dose med J & J-vaksinen, i motsetning til to doser som trengs av de fra før godkjente vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna.

USAs smittevernekspert Anthony Fauci har tidligere oppfordret folk til å takke ja til den første dosen de får tilbud om, uavhengig av hvilken produsent som står bak.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer