LEGENDE: Tidligere Navy SEAL Chris Kyle ble lørdag funnet skutt og drept. Han utmerket seg som historiens mest treffsikre skarpskytter. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / The Fort Worth Star-Telegram, Paul Moseley
LEGENDE: Tidligere Navy SEAL Chris Kyle ble lørdag funnet skutt og drept. Han utmerket seg som historiens mest treffsikre skarpskytter. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / The Fort Worth Star-Telegram, Paul MoseleyVis mer

USAs «dødeligste skarpskytter noensinne» - skutt og drept

Chris Kyle kunne drepe på 1900 meters hold. I går ble han drept på kloss hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet)  Chris Kyle (38), legenden fra den amerikanske elitestyrken Navy SEALs ble i går funnet skutt og drept på en skytebane i Texas, melder flere lokale medier.

Han betegnes som den «dødeligste skarpskytteren i amerikansk historie». Under sine fire opphold i Irak skal han ha drept 255 personer - hvorav 160 offisielt er bekreftet av Pentagon.

Skutt på skytebanen Lørdag ettermiddag ble han funnet død ved skytebanen i Rough Creek utenfor Fort Worth i Texas. Ifølge vitner skal han og en kamerat ha blitt skutt av en 25-åring med posttraumatisk stressyndrom. Hendelseforløpet er foreløpig ikke avdekket.

Mannen ble seinere pågrepet mens han var på flukt gjennom Dallas.

- Det kommer som et sjokk og det er svimlende å tenke på at etter alt Chris har vært med på, at dette er måten han møtte sin ende. Det er så mange måter han kunne blitt drept på, sier vennen Scott McEwen.

Skutt tidligere I løpet av sine fire perioder i Irak deltok han i de fleste store slagene under Operation Iraqi Freedom. Selv ble han truffet av to skudd og seks veibomber.

«Kyle ble kalt 'djevelen' av fiendene han jaktet på, og 'legenden' av sine brødre i Navy SEALs,» heter det i boka American Sniper.

Skarpskytteren vokste opp på en gård i Odessa i Texas, og var ofte på jakt med våpen faren hadde kjøpt til ham. Men det var ikke før han vervet seg at han forsto hvor god han faktisk var til å skyte.

Drap fra 1900m Det mest kjente skuddet falt i Sadr by da han oppdaget en opprører som var utstyrt med en rakettkaster.

Mannen sto i overkant av 1900 meter unna. Kyle avfyrte ett eneste skudd - med sin .338 Lapua Magnum-rifle - og mannen falt død om.

- Gud blåste kula i hans retning og den traff ham, uttalte Kyle til New York Post.

SKUDDPREMIE: Mens Chris Kyle tjenesegjorde i Irak satte hans fiender en pris på skarpskytterens hode. Foto: American Sniper / Facebook
SKUDDPREMIE: Mens Chris Kyle tjenesegjorde i Irak satte hans fiender en pris på skarpskytterens hode. Foto: American Sniper / Facebook Vis mer

For sin dødelige treffsikkerhet fikk han av sine fiender tilnavnet Al-Shaitan Ramad (djevelen av Rahmadi), og det ble utlovet en dusør på 100 000 kroner til den som kunne ta livet av ham. Med tiden økte skuddpremien, og skal ha passert 400 000 kroner før Kyle brått sluttet i elitestyrken.

Valgte kona I 2009 - etter ti år i forsvaret - var det imidlertid slutt. Kyle valgte å forlate elitestyrken for «å redde ekteskapet». Sammen har de to barn.

Ifølge Daily Mail hadde han startet et eget selskap, Craft International. Selskapet leverer spesialtrening av skarpskyttere for det amerikanske forsvaret, i tillegg til å tilby private sikkerhetstjenester. 

- Ren samvittighet Han hevdet han aldri angret på noen av drapene:

- Det var min plikt å skyte fienden, og jeg angrer ikke på det. Det eneste jeg er lei meg for er de soldatene og vennene jeg ikke var i stand til å redde. Jeg er ikke naiv, og jeg romantiserer ikke krig. De verste øyeblikkene i mitt liv har jeg opplevd i Navy SEALs. Men jeg kan stå til rette for Gud med en ren samvittighet ved å ha gjort jobben min, uttalte Kyle i fjor til Texas Monthly.

VALGTE KONA: Dette bildet fra april 2012 er tatt i forbindelse med utgivelsen av boka American Sniper. Han fortalte den gangen at han hadde sluttet i Navy Seals for å redde ekteskapet. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / The Fort Worth Star-Telegram, Paul Moseley
VALGTE KONA: Dette bildet fra april 2012 er tatt i forbindelse med utgivelsen av boka American Sniper. Han fortalte den gangen at han hadde sluttet i Navy Seals for å redde ekteskapet. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / The Fort Worth Star-Telegram, Paul Moseley Vis mer