- USAs dødsdom

Muslimsk leder i Pakistan mener angrepet rettferdiggjør hellig krig mot amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ledende pakistansk, muslimsk leder mener USAs angrep på Irak rettferdiggjør hellig krig mot 'amerikansk undertrykking'.

- USA har undertegnet sin egen dødsdom, sier Maulana Fazlur Rehman, som er generalsekretær i en allianse av seks fundamentalistiske muslimske partier i Pakistan.

- Nå er en hellig krig (jihad) rettferdiggjort, men det bør være en hellig krig mot amerikansk undertrykking, og ikke mot den vestlige verden, sier han.

Fordømmer

Iran og Malaysia fordømte torsdag USAs angrep på Irak.

Irans utenriksminister Kamal Kharrazi sier til nyhetsbyrået Khabar at krigen vil få uforutsette konsekvenser og føre til at et stort antall mennesker vil miste livet.

En talsmann for Malaysias fungerende statsminister Abdullah Ahmad Badawi sier Malaysia fordømmer angrepet, som mangler FN-mandat.

Japans statsminister Junichiro Koizumi støtter derimot angrepet.

- Jeg forstår, og jeg støtter at USA har begynt å bruke makt, sa Koizumi på en pressekonferanse en time etter at president Bush annonserte at krigen var i gang.

Et stort flertall i den japanske befolkningen er i mot en krig mot Irak, men myndighetene har sagt at de ikke har noe valg, og må prioritere alliansen med USA.

Fillipinene ig Sør-Korea har også støttet det maerikanske angrepet, skriver BBC.

Kina har ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua bedt amerikanerne om å stoppe alle angrep mot Irak. Kineserne oppfordrer USA til å finne en fredelig løsning.

Iran mener angrepet på Saddam er ulovlig.

Tvilende i Europa

Foreløpig har både Tyskland, Norge, og Belgia uttrykt bekymring over at krigen nå er i gang. Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder har oppfordret tyskerne til å trape opp den humanitære innsatsen for om mulig å unngå en katastrofe i landet.

(Dagbladet.no, NTB)