Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs drapshovedstad hadde flere drepte enn New York og Los Angeles til sammen

Chicago er USAs dødeligste by.

DRAPSHOVEDSTAD: Chicago er USAs drapshovedstad. Her holder en politimann vakt utenfor et hus i byens Southwest Side 4. februar i 2016. Da ble seks personer funnet drept i boligen. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP 
DRAPSHOVEDSTAD: Chicago er USAs drapshovedstad. Her holder en politimann vakt utenfor et hus i byens Southwest Side 4. februar i 2016. Da ble seks personer funnet drept i boligen. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chicago rystes av en volds- og drapsbølge. Hele 762 personer ble drept i den amerikanske storbyen i 2016.

Det er flere enn på 20 år. Det betyr også at langt flere ble drept i Chicago enn i New York (334 drap) og Los Angeles (294 drap) sammenlagt selv om byen har færre innbyggere.

I 2015 ble 485 drept i Chicago. Dermed økte antallet med 57 prosent i 2016, melder nyhetsbyrået AP.

FLOMMER OVER: Chicago flommer over med ulovlige våpen. Foto: AFP PHOTO / Joshua Lott
FLOMMER OVER: Chicago flommer over med ulovlige våpen. Foto: AFP PHOTO / Joshua Lott Vis mer

I tillegg registrerte byen 3.550 skyteepisoder i 2016 mot 2.426 i 2015, ifølge ny statistikk fra Chicago-politiet. Økningen i voldelige hendelser skjedde i hovedsak i fem politidistrikter i byens West Side og South Side.

Gjenger, narkotika og våpen

Borgermester Rahm Emanuel har varslet at politiet vil ansette 1.000 flere polititjenestemenn. Samtidig sliter myndighetene med å finne årsaken til den dramatiske økningen.

Politisjef Eddie Johnson sier at forklaringen er sammensatt og handler om gjengkriminalitet, narkotika og ulovlige våpen.

Han påpeker, ifølge AP, også at 2016 var det første hele året etter at politiet i november 2015 ble tvunget til å offentliggjøre en video av drapet på Laguan McDonald. Den afroamerikanske 17-åringen ble skutt 16 ganger av en hvit politimann i 2014.

Videoen fra hendelsen kostet Johnsons forgjenger, Garry McCarthy, jobben og utløste store demonstrasjoner i Chicago. Politiet er fortsatt under etterforskning fra det føderale justisdepartementet.

Politisjefen hevder at videoen har gjort polititjenestemenn mer forsiktige av frykt for å få hovedrollen i en «viral video».

- Dette har gjort kriminelle modigere. Kriminelle ser på TV og legger merke til mediene. De ser en mulighet til å begå ulovlige aktiviteter, sier Johnson til nyhetsbyrået.

- Lovløse tilstander

Mens antallet voldsepisoder og drap øker dramatisk, har antallet arrestasjoner sunket kraftig.

Overfor TV-kanalen WGN presiserer han også at det ikke er slik at hele byen er i kaos. Økningen i volden skjer særlig i fem av 22 politidistrikter.

Garry McCarthy mener det nå er fullstendig krise i politiet i Chicago.

- Ikke å følge loven er blitt legitimert. Politiet er fullstendig på hæla. Vi nærmer oss en situasjon med lovløshet. Dusinvis med uskyldige mennesker har måttet betale prisen, sier han til CBS News.

POLITISJEF: Eddi Johnson er politisjef i Chicago. Foto: AP Photo/M. Spencer Green, File
POLITISJEF: Eddi Johnson er politisjef i Chicago. Foto: AP Photo/M. Spencer Green, File Vis mer

Johnson insisterer på at nedgangen i antall arrestasjoner og annen politiaktivitet skyltes strengere standarder, og at politifolk nå må fylle ut langt mer omfattende skjemaer dersom de stopper noen.

Ny plan

Johnson la søndag fram en plan for hvordan han vil redusere kriminaliteten i Chicago i 2017. Den omfatter blant annet:

  • Å ansette flere politifolk.
  • Å gi insentiver til bedriftsledere som skaper jobber i lokalmiljøer med mye kriminalitet.
  • Et mentorprogram for tenåringer i byens 20 mest voldelige nabolag.
  • Strengere våpenlovere.
  • Mer bruk av teknologi. Det omfatter blant annet mer bruk av overvåkingskameraer, kroppskameraer og såkalt Shot Spotter som oppdager skyting.

- Jeg er optimistisk. Dersom vi får verktøyene vi trenger og hjelpen vi trenger, garanterer jeg at 2017 vil bli mye bedre enn 2016, sier Johnson, ifølge WGN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!