ANGREPET: Fra slike cockpiter bomber amerikanske piloter mål på andre siden av jordkloden. Nå er dronebasen i Nevada angrepet av et virus. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/Scanpix
ANGREPET: Fra slike cockpiter bomber amerikanske piloter mål på andre siden av jordkloden. Nå er dronebasen i Nevada angrepet av et virus. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

USAs droner angrepet av virus

Mulighet for at hackere følger hvert tastetrykk fra amerikanske bombeangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et datavirus har infisert cockpitene til USAs Predator- og Reaper-droner, skriver Wired. Viruset er en såkalt «keylogger», som overvåker tastetrykk og informasjon om hva brukeren gjør på maskinen.

Droner er fjernstyrte og ubemannede krigsfly, som utfører skarpe oppdrag langt fra der pilotene sitter. Basen som nå er angrepet av virus ligger i staten Nevada og heter Creech Air Force Base.

Fra Nevada utfører piloter bombeoppdrag i land som Afghanistan, Irak, Pakistan og Nord-Afrika.

Tror det er harmløst Viruset ble oppdaget for to uker siden, men man har ikke klart å fjerne det. Man har heller ikke fått klarhet i om keyloggeren har sendt klassifisert informasjon ut fra basen, men det kan ikke utelukkes. Uansett har droneaktiviteten fortsatt uavhengig av viruset.

- Vi fjerner det hele tiden, men det kommer bare tilbake, sier en av tre uavhengige kilder med kjennskap til viruset.

- Vi tror det er harmløst, men vi vet ikke.

Det er likevel mulig at hackere kan ha fått ut informasjon om hvordan dronene styres og hvor de har operert, takket være keyloggeren, skriver Wired.

- Blåst opp En høytstående person innen det amerikanske luftforsvaret mener at Wired-historien er blåst ut av proporsjoner.

- Det har aldri vært fare for at vi skulle miste kontrollen over dronene. Historien i Wired er blåst veldig opp, dronene har aldri vært i fare og vi har et lukket datasystem i cockpitene, sier en Air Force-kilde til Fox News.

Viruset skal ha kommet inn i cocpit-systemet, da oppdaterte kart ble overført fra et annet og Windows-basert system. Det amerikanske luftforsvaret arbeider fortsatt med å få det helt fjernet.

Dronene tar over Droner er allerede det amerikanske luftforsvarets foretrukne våpen, foran bemannede jagerfly. Siden Obama ble president i januar 2009, har det vært over 230 droneangrep bare i Pakistan. Tilsammen har disse angrepene drept rundt 2000 mistenkte terrorister og sivile, ifølge Wikipedia, som baserer seg på mediarapporter.

I Libya utførte amerikanske droner 92 angrep i den FN-støttede aksjonen for å hindre overgrep mot sivile i det nord-afrikanske landet.

Flere militæreksperter mener at dronene allerede nå kan ta over jobben til bemannede krigsfly, som er langt dyrere å bygge og drifte. F-35, som Norge planlegger å kjøpe, omtales allerede «som det siste bemannede krigsflyet».

PREDATOR: Slik ser Predator-dronen ut. Bare i Pakistan har over 2000 mennesker blitt drept i droneangrep utført av blant annet denne dronetypen de siste årene. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/Scanpix
PREDATOR: Slik ser Predator-dronen ut. Bare i Pakistan har over 2000 mennesker blitt drept i droneangrep utført av blant annet denne dronetypen de siste årene. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer