- USAs etterretning kan få tilgang til alle data på smarttelefoner

Kan se alt fra tekstmeldinger til notater og ringelister.

VEKKER OPPSIKT: Avsløringene om overvåkingsprogrammene til amerikansk etterretning har skapt oppstyr over store deler av verden. Her demonstreres det mot overvåking i Tyskland. Foto: AP Photo / Gero Breloer / NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: Avsløringene om overvåkingsprogrammene til amerikansk etterretning har skapt oppstyr over store deler av verden. Her demonstreres det mot overvåking i Tyskland. Foto: AP Photo / Gero Breloer / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avsløringene rundt den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) når stadig nye høyder.

I dag skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at NSA har tilgang til alle brukerdata på de mest kjente smarttelefonene.

Magasinet har fått tilgang til interne dokumenter fra NSA og den britiske etterretningsorganisasjonen Government Communications Headquarters (GCHQ).

SMS-er og notater I disse dokmentene beskriver de ifølge Der Spiegel hvordan de har satt sammen dedikerte team for å knekke beskyttelsessystemene til Iphone-, Blackberry- og Android-telefoner.

Dette har gjort at de har fått tilgang til alt fra kontaktlister og ringelister til tekstmeldinger, notater og lokasjonsdata.

Ifølge dokumentene, brukes imidlertid ikke telefonene til masseovervåking, men til overvåking av spesifikke individer, skriver Der Spiegel.

Trolig Snowden-relatert De skriver ingenting om hvordan de har fått tak i dokumentene som siteres, men en av artikkelforfatterne er Laura Poitras, en amerikansk filmskaper med sterke bånd til den amerikanske varseleren Edward Snowden (29).

Han skapte furore i sommer, da han ga NSA-dokumenter til The Guardian og Washington Post, som dermed kunne avsløre flere helt ukjente og hemmeligstemplede etterretningsprogrammer knyttet til NSA.

I HARDT VÆR: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har måttet tåle mye medfart etter Snowden-avsløringene. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har måttet tåle mye medfart etter Snowden-avsløringene. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix Vis mer

I tillegg er den nå spionsiktede 29-åringen årsaken til at forholdet mellom USA og Russland er blitt enda mer spent, ettersom Russland nektet å etterkomme amerikanernes krav om utlevering og isteden ga Snowden politisk asyl.

Fra 2009 Ett av dokumentene Der Spiegel har fått tilgang til er fra 2009, og her skriver NSA angivelig at de kan se og lese SMS-trafikk. Det opplyses også om at det var en periode samme år hvor de ikke hadde tilgang til Blackberry-produkter.

I mars 2010 erklærte imidlertid den ansvarlige enheten at de igjen hadde fått tilgang til Blackberry-data, noe de skal ha markert med ordet «sjampanje!».

Ifølge dokumentene skal NSA også ha fått tilgang til Blackberrys e-postsystem, som selskapet selv har proklamert er ugjennomtrengelig.

Selskapet ønsker ikke å kommentere saken overfor Der Spiegel, men sier at de ikke har åpnet en bakdør til sine plattformer.

Betaler selskaper Her refererer de trolig til avsløringene i The Guardian og New York Times tidligere denne uka, om at NSA bruker såkalte superdatamaskiner til å knekke kryptert kommunikasjon. I tillegg skal de ha fått IT-selskaper til å legge inn hemmelige sikkerhetshull i tjenestene og produktene sine, som NSA seinere kunne utnytte.

Disse avsløringene kom bare dager etter at Washington Post skrev at NSA betaler milliarder til telekomselskaper for hemmelig tilgang til deres kommunikasjonsnettverk.

Også denne artikkelen er basert på Snowden-dokumenter, denne gang de hemmelige tjenestenes budsjetter. De viser at viser at NSAs største utgiftspost er til et program kalt Corporate Partner Access Project, der USAs største teleoperatører er med.

Millionutbetalingene kan gi et økonomisk insentiv om å gi ut mer informasjon enn hva selskapene må, ifølge Marc Rotenberg, leder for Electronic Privacy Information Center.

GOD KONTROLL: Disse demonstrantene blir nok trolig ikke beroliget av de siste avsløringene om at NSA også har tilgang til smarttelefoner. Foto: AP Photo / Rainer Jensen / NTB scanpix
GOD KONTROLL: Disse demonstrantene blir nok trolig ikke beroliget av de siste avsløringene om at NSA også har tilgang til smarttelefoner. Foto: AP Photo / Rainer Jensen / NTB scanpix Vis mer