Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Russland

USAs etterretningssjef: - Tror ikke lekkasjen kommer fra oss

James Clapper møtte Donald Trump i går kveld. 

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs øverste etterretningssjef James Clapper sa i et møte med Donald Trump onsdag kveld, at det amerikanske etterretningsmiljøet «ikke har konkludert med om innholdet i dokumentet er troverdig».

Møtet fant sted samme dag som den påtroppende presidenten holdt sin første pressekonferanse etter valgseieren i november.

Under pressekonferansen kalte Trump mediehuset BuzzFeed for en «en mislykket søppelhaug», etter at de natt til i går offentliggjorde 35 sider med uverifiserte påstander om Trumps forhold til Russland.

Også CNN, som var først ute med saken, fikk gjennomgå.

Den amerikanske tv-kanalen hadde ikke offentliggjort dokumenter, men skrev at en etterretningsrapport tyder på at Russland sitter på kompromitterende informasjon om Donald Trump. Det førte til at han nektet dem å stille spørsmål etter pressekonferansen.

Trump spekulerte i lekkasje

Trump roset samtidig mediene som valgte ikke å publisere informasjonen, og spekulerte i om den angivelige rapporten kan ha blitt lekket fra én av etterretningstjenestene i USA.

Under gårsdagens møte sa Clapper imidlertid at han ikke trodde at dokumentene ble lekket av amerikansk etterretning.

Det var sammendraget av en etterretningsrapport som i går skapte overskrifter hos medier verden over. Sammendraget er skrevet av amerikansk etterretning, basert på en rapport utarbeidet av en pensjonert, britisk etterretningsagent, på oppdrag fra Trumps politiske motstandere.

Mener det er falske nyheter

Ingen har hittil bekreftet eller avkreftet om opplysningene i rapporten er troverdige.

Informasjonen skal blant annet omhandle Trumps omgang med russiske prostituerte, forsøk på bestikkelser fra russisk side, gunstige eiendomsavtaler i forbindelse med fotball-VM i Russland i 2018 og hvorvidt Trump kjente til hackerangrepet i forbindelse med valgkampen.

Informasjonen rapporten hevder at Russland sitter på, skal være innhentet for at russiske myndigheter skal kunne utpresse Trump.

Donald Trump og flere av hans nærmeste ansatte har imidlertid sagt at dette er falske nyheter, og at opplysningene er et forsøk på å sverte ham.

Under kan du lese James Clappers uttalelse i sin helhet:

«I kveld hadde jeg muligheten til å snakke med påtroppende president Donald Trump for å diskutere medieutspillene som omhandler etterretningsmøtet vårt forrige fredag. Jeg uttrykket min forferdelse over lekkasjene som har framkommet i pressen, og vi var begge enige om at de er ekstremt ødeleggende for vår nasjonale sikkerhet. Vi diskuterte også dokumentet om sikkerhetsforetaket, som har fått stor omtale i mediene de siste månedene, medlemmer og ansatte i Kongressen ble klar over dette før etterretningstjenesten. Jeg har gjort det klart at dette dokumentet ikke er et produkt fra den amerikanske etterretningstjenesten og at jeg ikke tror at lekkasjen kom fra etterretningsmyndigheten. Etterretningstjenesten har ikke konkludert med om innholdet i dokumentene er troverdig, og vi har ikke basert oss på dokumentene i vår konklusjon. Uansett er vi forpliktet til å forsikre oss om at beslutningstakere har et så stort bilde som mulig av alt som kan påvirke den nasjonale sikkerheten. Påtroppende president Trump var takknemlig overfor menn og kvinner som jobber i etteretningsmyndigheten og jeg forsikret ham om at etterretningstjenesten er klar til å jobbe for administrasjonen hans, såvel som for det amerikanske folk.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling