USAs fattige mest utsatt for kreft

Svarte, latinamerikanere og andre mindretallsgrupper i USA sliter ikke bare med fattigdom. De er også mer utsatt for kreft enn andre samfunnsgrupper, viser en rapport som USAs nasjonale forskningsråds medisinske institutt la fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye rapporten er en sammenstilling av data fra en lang rekke detaljerte studier av sykdommen som dreper hver fjerde amerikaner.

Bedring?

Forskerne har studert ulike former for kreft, og funnet ut at svarte menn løper en spesielt stor risiko for å utvikle kreft i prostata, mens kvinner med spansktalende eller vietnamesisk bakgrunn er særlig utsatte for livmorskreft. Kreftdødeligheten er høyere blant indianere enn i noen annen gruppe.

De kreftutsatte kan kanskje hente en viss trøst hos president Bill Clinton. I sin tale om nasjonens tilstand natt til onsdag varslet Clinton at deler av framtidige budsjettoverskudd skal brukes til å styrke den statlige syketrygden Medicare.

Lungekreft

Clinton kunngjorde også at USAs justisdepartement forbereder rettslige krav mot tobakksindustrien, for å få erstatning for deler av de store beløp det offentlige år om annet bruker på behandling av sykdommer som skyldes røyking. Den alvorligste av disse sykdommene er lungekreft.

Lungekreft er blant de sykdommene som rammer svarte og hvite likt. Rapporten fra forskningsrådet peker på at i Appalachia-regionen i delstaten Kentucky var antallet lungekrefttilfelle blant hvite menn 127 per 100.000 i 1992 - et høyere tall enn for noen etnisk mindretallsgruppe.

NTB