<strong>ADVARER:</strong> USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sammen med landets president, Donald Trump. I natt deltok hun i et hastemøte om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON
ADVARER: USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sammen med landets president, Donald Trump. I natt deltok hun i et hastemøte om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON Vis mer

USAs FN-ambassadør: - Nærmere en krig med Nord-Korea

Hastemøte i FNs sikkerhetsråd i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Etter at Nord-Korea tirsdag testet et interkontinentalt ballistisk missil av den nye typen Hwasong-15, møttes FNs sikkerhetsråd onsdag i FNs hovedkvarter i New York til hastemøte.

- Den nord-koreanske diktatorens beslutning i går, bringer oss nærmere en krig, ikke lenger vekk fra den. Vi har aldri ønsket en krig med Nord-Korea, og vi ønsker det fortsatt ikke i dag. Men la det være klart: Hvis krigen bryter ut, vil Nord-Korea bli fullstendig ødelagt, sier USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, under møtet.

USAs forsvarsminister, James Mattis, gjorde det tirsdag klart at de mener raketten kan true hele verden, også blant annet USAs østkyst og Washington D.C.

«Syk hundevalp»

Donald Trump-administrasjonen truer med nye sanksjoner etter at den isolerte staten gjennomførte missiltesten.

- Jeg snakket nettopp med Kinas president, Xi Jinping, om Nord-Koreas provoserende handlinger. Ytterligere store sanksjoner vil bli pålagt Nord-Korea i dag. Situasjonen vil bli håndtert! skriver presidenten selv på Twitter.

Under et arrangementet seinere onsdag gikk Trump til verbalt angrep på Nord-Koreas diktaro, Kim Jong-un, og kalte ham igjen «den lille rakettmannen» og beskrev ham om en «syk hundevalp».

Under hastemøtet i Sikkerhetsrådet gjentok Kinas viseambassadør til FN, Wu Haitao, forslaget fra Kina og Russland om at Nord-Korea skal stanse alle kjernefysiske og missil-tester, og at USA og Sør-Korea skal stanse alle militærøvelser.

- Peker nese

Statlig TV i Nord-Korea melder, ifølge Associated Press, at Kim Jong-un «erklærte stolthet» over at landet hans hadde nådd målet om å bli en «rakettmakt». TV-kanalen viste også et bilde av Kim med ordren han signerte.

- Testoppskytingen er godkjent. Finner sted ved morgengry 29. november. Avfyr med mot for partiet og landet, skriver Kim i ordren.

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte i natt nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Les mer om TV-anker Ri Chun-hee: https://www.dagbladet.no/nyheter/hun-er-ansiktet-til-den-nordkoreanske-trusselen---hun-far-fiender-til-a-skjelve-av-frykt/68662776 Vis mer

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, oppfordrer nå alle land til å bryte alle diplomatiske og økonomiske forbindelser til Nord-Korea.

- I går gjorde det nord-koreanske regimet et valg. Det valgte å fore sin kjernefysiske aggresjon. Det valgte å peke nese til den siviliserte verden. Det valgte å utfordre verdens tålmodighet med dets skjødesløshet, sier Haley.

13 møter

USA vil også ha Kina til å stoppe all oljeeksport til Nord-Korea.

- Vi trenger at Kina gjør mer. Kinas president, Xi Jinping har nå en mulighet til å gjøre det rette til fordel for alle land, sier Haley.

Sikkerhetsrådet diskuterte onsdag Nord-Korea for 13. gang i år.

- Ikke noe er mer truende for verdens fred og sikkerhet enn det som foregår i Nord-Korea nå, sier FNs visegeneralsekretær, Jeffrey Feltman.

Sikkerhetsrådet har gjentatte ganger krevd full stans i Nord-Koreas atomvåpenprogram og utvikling av langtrekkende raketter. Rådet har også innført en rekke sanksjoner mot landet. De inkluderer eksportforbud for landets viktige tekstilindustri og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

SVARTE PRESSEN: USAs president Donald Trump svarte pressen etter at Nord-Korea igjen har skutt opp en missil. Han svarte at de vil ta hånd om det. Video: NTB / Scanpix / CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer