TREKKER SEG: USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, har uventet sagt opp, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN. Video: CNN Vis mer

USAs FN-ambassadør trekker seg

Nikki Haley har sagt opp.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, har uventet sagt opp, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN.

President Donald Trump sier at han håper Haley (46) vil «komme tilbake i en annen rolle».

Kort tid etter at nyheten ble kjent tirsdag, møtte han og Haley pressen på Trumps kontor i Det hvite hus. Her roste han Haley for å ha gjort en «fantastisk jobb» og kalte henne for en svært spesiell person. Han sa også at de to har løst mange problemer sammen.

Ifølge Trump fikk han allerede for seks måneder siden beskjed om at hun «ville ta seg litt fri».

Haley selv nøyde seg med en kort forklaring på hvorfor hun går av.

- Det er viktig å forstå når det er på tide å tre av, sa hun.

- USA blir respektert

Ifølge Haley har hun som FN-ambassadør sett det som en viktig oppgave å forsvare USA på verdenscenen. Hun mener også at USA igjen nyter respekt, i motsetning til før Trump overtok roret.

- Se hva som har skjedd med USAs utenrikspolitikk de to siste årene. Det kan hende at land ikke liker det vi gjør, men de respekterer det vi gjør, sa hun.

Hun sa også at hun har opplevd det som «en velsignelse å gå inn i FN-bygningen hver dag med skuddsikker vest».

Spekulasjoner om hva Haley nå skal gjøre, spredte seg fort i sosiale medier. Men i en kommentar avviser hun at hun har noen som helst planer om å stille som presidentkandidat i 2020.

46 år gamle Nikki Haley tilhører den konservative fløyen av Det republikanske partiet. Hun var tidigere guvernør i South Carolina og ble utnevnt til FN-ambassadør allerede fire dager etter at Trump tiltrådte som president i januar 2017.

Satt betingelser

Hun fikk tilbudet om å bli USAs FN-ambassadør av Trump, til tross for at hun støttet hans motstandere i republikanernes nominasjonsvalg.

Da hun ble spurt om hun ville ha jobben i FN, satt hun noen betingelser: Hun ville blant annet være medlem av Trumps nasjonale sikkerhetsråd og hun ønsket friheten til å være seg selv.

- Jeg sa at jeg vil være en del av beslutningsprosessen. Da sa Trump: «Ok». Så sa jeg: «Jeg ønsker ikke å være veggpryd eller et snakkende hode. Jeg vil ha muligheten til å si meningen min». Han sa «det er derfor jeg spurte deg om å gjøre dette». Ærlig talt, jeg hadde ikke trodd at de skulle gå med på alt. Men de ga meg alt det. Hvordan kan man si nei til det? spurte Haley under et intervju med CNN i 2017.

Hun omtales som en høyt kvalifisert, fornuftig men også målrettet og kompromissløs diplomat.

Under hennes tid i FN har USA trukket seg ut av FNs menneskerettsråd, et organ som Haley har beskrevet som verdensorganisasjonens «mest mislykkede» organ.