Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs forsvar i harnisk: Her sneier «aggressive» russiske jagerfly den amerikanske jageren i Østersjøen

- Farlig og uprofesjonelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske jageren USS «Donald Cook» var i internasjonalt farvann i Østersjøen mandag og tirsdag denne uka.

I dag deler de en rekke bilder av det som skal være russiske SU-24 jagerfly som flyr like over jageren mens det amerikanske forsvaret gjennomførte rutineflyginger med et polsk helikopter.

Bildene er tatt mandag, og den amerikanske marinen beskriver det som at de russiske jagerflyene kom mot skipet i en utrygg hastighet og høyde samtidig som et helikopter tok av fra skipet.

- Ti meter unna Ett av flyene skal på et punkt bare ha vært ti meter unna skipet, skriver Fox News, som siterer en forsvarskilde. Kilden beskriver det som at flyene kom i en «simulert angrepsposisjon» mot skipet.

Bybildene tar heller ikke feil, og viser den svært nære overflygingen. Det skal ha dreid seg om flere fly. Overflygingene skal ha skjedd både mandag og tirsdag og den amerikanske marinen betegner dem som både utrygge og uprofesjonelle.

Det amerikanske forsvaret omtaler de russiske jagerflyene som aggressive.

- USS «Donald Cook» opplevde flere aggressive flymanøvre fra russiske fly, som ble gjort i umiddelbar nærhet av skipet, skriver de.

Ifølge Defensenews fløy flyene så lavt at det førte til bølger rundt skipet, og kaller det en av de mest aggressive manøvrene i ny tid.

Det undersøkes også hvorvidt overflygingene kan være brudd på en konvensjon mellom Russland og USA fra 1973 som forbyr slike type manøvrer.

Fulgt av skip Det russiske statlige nyhetsbyrået Sputnik kaller det hele en mindre hendelse.
 
Jagerflyene var ikke synlig bevæpnet.
 
I dag kom det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon også ut med en video av hendelsen.

CNN bemerker at amerikanske fly og skip ofte møter på eller er i nærheten av sine russiske motparter, og at det er få bekymringer nå flygingene er trygge.

Ifølge den amerikanske kanalen har det blitt mer vanlig de siste månedene at skip og fly treffer på hverandre. I oktober avledet to amerikanske jagerfly to russiske jagerfly som fløy i nærheten av hangarskipet USS «Ronald Reagan» i Stillehavet. I juni fløy også to fly innenfor 500 meter fra en amerikansk jager i nærheten av Krim-halvøya i Svartehavet.

«Donald Cook», hvor de nære flygingene skjedde denne uka, skal ha blitt fulgt av et russisk skip en stund før hendelsen, etter at de la ut fra havna i Gdynia i nærheten av den polske kystbyen Gdansk. Amerikanerne skal ha tatt kontakt med skipet på radio og sagt at de var ute på et rutineoppdrag.

Både USA og Russland har tidligere kritisert hverandre for den militære tilstedeværelsen i området ved Østersjøen

NÆRE PÅ: Ifølge amerikanske sikkerhetskilder skal de russiske jagerflyene ikke ha vært mer enn ti meter unna den amerikanske jageren. Foto: REUTERS/US Navy/NTB scanpix
NÆRE PÅ: Ifølge amerikanske sikkerhetskilder skal de russiske jagerflyene ikke ha vært mer enn ti meter unna den amerikanske jageren. Foto: REUTERS/US Navy/NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart