Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs forhold til Russland

USAs forsvarsminister fortalte om det iskalde forholdet til Putin

- Ingenting som tyder på at Putin ønsker et positivt forhold til oss, sa Mattis i Representantenes hus.

SNAKKET UNDER HØRING: USAs forsvarsminister James Mattis. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB Scanpix
SNAKKET UNDER HØRING: USAs forsvarsminister James Mattis. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt stilte USAs forsvarsminister Jim Mattis på en høring i regi av United States House Committee on Armed Services.

Der var landets forhold til Russland og Vladimir Putin et hett tema.

- Jeg ser ingenting som tyder på at Putin ønsker et positivt forhold til oss, uttalte Mattis, ifølge Reuters.

- På dette tidspunktet har han valgt å være en strategisk konkurrent, og det må vi forholde oss til på best mulig måte, la forsvarsministeren til.

Åpen splid i Syria

Den siste uttalelsen fra Mattis kom etter at ministeren først understreket at de to landene kan finne grunnlag for samarbeid i framtida.

Akkurat det har de slitt med i Syria.

Der har uenigheter om diktator Bashar al-Assad ført til åpen splid, og i mai rettet russiske myndigheter krass kritikk mot USA. Dette i forbindelse med supermaktens bombing av regjeringssoldater.

- Slike handlinger er helt uakseptable. Et overgrep mot Syrias suverenitet, sa Russlands viseutenriksminister Gennadij Gatilov, ifølge NTB.

- Forferdelig

USA har på sin side anklaget Russland for å støtte en leder som angriper sitt eget folk. Assads soldater skal, ifølge blant annet USA og deres allierte, ha brukt kjemiske våpen mot opprørskontrollerte Khan Sheikhoum i april.

Angrepet ledet til 87 drepte, ifølge BBC.

- Det kjemiske angrepet er forferdelig. Det rammet kvinner, små barn og til og med små babyer, uttalte Trump om våpenbruken både syriske myndigheter og Russland benekter.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Mener Kim truer USA

Nord-Korea var et annet samtaleemne under høringen.

På spørsmål om landets atomvåpenprogram, omtalte Mattis landet som USAs største sikkerhetspolitiske utfordring, ifølge Reuters.

- Nord-Korea er den mest presserende og farlige trusselen for fred og sikkerhet, hevdet forsvarsministeren, før han la til følgende om en eventuell krig mot Kim Jong-uns regime:

- Det ville vært en krig USA ikke har sett maken til siden 1953 (året Korea-krigen ble avsluttet. red. anm). Vi måtte taklet den med all nødvendig kraft.

Ekspert etterspør forhandlinger

Nord-Koreas mange missiloppskytninger er årsaken til mye av USAs frustrasjon med landet.

Den 29. mai fyrte Kim Jong-un av sin niende rakett så langt i år.

Da Dagbladet kontaktet Geir Helgesen, direktør ved Nordisk Instiutt for Asiastudier ved Universitetet i København, avfeide han militært press som et virkemiddel for å stoppe den nordkoreanske sabelraslingen.

- Man åpner ikke et land med militære trusler om mulige angrep. Da går det fra galt til enda verre. Nord-Korea har vært utsatt for sanksjoner i mange år, og fortsatt har det ikke hjulpet. De må snart finne andre måter å åpne landet på, sa Helgesen og etterspurte diplomatiske forhandlinger.

Hele Norges coronakart