SNAKKET UNDER HØRING: USAs forsvarsminister James Mattis. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB Scanpix
SNAKKET UNDER HØRING: USAs forsvarsminister James Mattis. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB ScanpixVis mer

USAs forhold til Russland

USAs forsvarsminister fortalte om det iskalde forholdet til Putin

- Ingenting som tyder på at Putin ønsker et positivt forhold til oss, sa Mattis i Representantenes hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt stilte USAs forsvarsminister Jim Mattis på en høring i regi av United States House Committee on Armed Services.

Der var landets forhold til Russland og Vladimir Putin et hett tema.

- Jeg ser ingenting som tyder på at Putin ønsker et positivt forhold til oss, uttalte Mattis, ifølge Reuters.

- På dette tidspunktet har han valgt å være en strategisk konkurrent, og det må vi forholde oss til på best mulig måte, la forsvarsministeren til.

Åpen splid i Syria

Den siste uttalelsen fra Mattis kom etter at ministeren først understreket at de to landene kan finne grunnlag for samarbeid i framtida.

Akkurat det har de slitt med i Syria.

Der har uenigheter om diktator Bashar al-Assad ført til åpen splid, og i mai rettet russiske myndigheter krass kritikk mot USA. Dette i forbindelse med supermaktens bombing av regjeringssoldater.

- Slike handlinger er helt uakseptable. Et overgrep mot Syrias suverenitet, sa Russlands viseutenriksminister Gennadij Gatilov, ifølge NTB.

- Forferdelig

USA har på sin side anklaget Russland for å støtte en leder som angriper sitt eget folk. Assads soldater skal, ifølge blant annet USA og deres allierte, ha brukt kjemiske våpen mot opprørskontrollerte Khan Sheikhoum i april.

Angrepet ledet til 87 drepte, ifølge BBC.

- Det kjemiske angrepet er forferdelig. Det rammet kvinner, små barn og til og med små babyer, uttalte Trump om våpenbruken både syriske myndigheter og Russland benekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Mener Kim truer USA

Nord-Korea var et annet samtaleemne under høringen.

På spørsmål om landets atomvåpenprogram, omtalte Mattis landet som USAs største sikkerhetspolitiske utfordring, ifølge Reuters.

- Nord-Korea er den mest presserende og farlige trusselen for fred og sikkerhet, hevdet forsvarsministeren, før han la til følgende om en eventuell krig mot Kim Jong-uns regime:

- Det ville vært en krig USA ikke har sett maken til siden 1953 (året Korea-krigen ble avsluttet. red. anm). Vi måtte taklet den med all nødvendig kraft.

Ekspert etterspør forhandlinger

Nord-Koreas mange missiloppskytninger er årsaken til mye av USAs frustrasjon med landet.

Den 29. mai fyrte Kim Jong-un av sin niende rakett så langt i år.

Da Dagbladet kontaktet Geir Helgesen, direktør ved Nordisk Instiutt for Asiastudier ved Universitetet i København, avfeide han militært press som et virkemiddel for å stoppe den nordkoreanske sabelraslingen.

- Man åpner ikke et land med militære trusler om mulige angrep. Da går det fra galt til enda verre. Nord-Korea har vært utsatt for sanksjoner i mange år, og fortsatt har det ikke hjulpet. De må snart finne andre måter å åpne landet på, sa Helgesen og etterspurte diplomatiske forhandlinger.