SKREPTISK: Forsvarsminister Robert Gates er den eneste statsråden president Barack Obama tok med seg fra Bush-administrasjonen. Gates støttet tirsdag motvillig et kompromiss inngått mellom Det hvite hus og ledere i Kongressen. Kompromisset setter en stopper for loven som sier at det ikke er lov å være åpent homofil og samtidig amerikansk soldat. Foto: Jason/REUTERS
SKREPTISK: Forsvarsminister Robert Gates er den eneste statsråden president Barack Obama tok med seg fra Bush-administrasjonen. Gates støttet tirsdag motvillig et kompromiss inngått mellom Det hvite hus og ledere i Kongressen. Kompromisset setter en stopper for loven som sier at det ikke er lov å være åpent homofil og samtidig amerikansk soldat. Foto: Jason/REUTERSVis mer

USAs forsvarsminister kjølig til homokompromiss

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates gir motvillig støtte til et lovforslag som gjør at åpent homofile kan tjenestegjøre i militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates gir motvillig støtte til et lovforslag som gjør at åpent homofile kan tjenestegjøre i militæret.

Gates ønsket at forsvarsdepartementet, Pentagon, skulle utrede konsekvensene av en lovendring før Kongressen tok stilling til lovforslaget. Men mandag ble Det hvite hus enig med Kongressen om et kompromiss som setter en stopper for den såkalte «don''t ask, don''t tell»-loven - altså at det er greit å være homofil i de væpnede styrkene så lenge man holder tett om sin legning.

Kompromisset går ut på at en ny lov i trer i kraft først etter at Pentagon er ferdig med sitt arbeid.

- Forsvarsministeren mener fortsatt det ideelle ville være at forsvarsdepartementets utredning ble ferdig før loven blir vedtatt, sier talsmann for Robert Gates, Geoff Morrell tirsdag.

- Men nå som Kongressen antyder at det ikke er mulig, vil forsvarsministeren akseptere ordlyden i det nye lovforslaget. Robert Gates' kjølige holdning vil ifølge nyhetsbyrået APF øke muligheten for at Kongressen, når det kommer til avstemning, avviser forslaget.

En avstemningen i Representantene hus kan komme allerede neste uke. Like rettigheter for homofile og heterofile soldater var et av Barack Obamas valgløfter under presidentvalgkampen i 2008.
(NTB)