Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs futuristiske «Iron Man»-uniform kan være klar for spesialsoldater i år

Kan gi amerikanerne teknologisk fordel overfor fienden, håper admiralen som ledet Bin Laden-operasjonen.

JOBBER PÅ SPRENG: Amerikanerne håper at den nye uniformen kan være klar i år. Foto: DARPA
JOBBER PÅ SPRENG: Amerikanerne håper at den nye uniformen kan være klar i år. Foto: DARPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 56 selskaper, 16 amerikanske etater, 13 universiteter og 10 laboratorium jobber på spreng med den futuristiske uniformen, skriver Military.com.

- Uniformen vil gi en revolusjonerende forbedring i kapasitet og overlevelsesevne til spesialsoldater, sier admiral William McRaven, som leder USAs spesialoperasjons-kommando.

McRaven var mannen som ledet operasjonen der al Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept i 2011.

Vil utvikle ytre skjelett Den nye uniformen har populært fått kallenavnet «Iron Man» på grunn av utseendet, men går under forkortelsen TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) i amerikanske militærkretser.

Formålet med uniformen er naturligvis først og fremst å beskytte soldatene på en bedre måte enn i dag, men formålet er også å øke mobilitet. Uniformen vil dessuten være spekket av ny teknologi, som for eksempel sensorer som kan gi soldaten en bedre situasjonsforståelse.

Det framkommer også at amerikanerne forsker på å utvikle såkalte eksoskjelett - altså et ytre skjelett.

Prototype til sommeren McRaven opplyste under et seminar i Washington denne uka at tre prototyper av uniformen nå blir satt sammen og er ventet levert i juni,  ifølge Military.com. Planen er å evaluere den fram til den skal benyttes i august 2018.

Tanken bak den futuristiske uniformen kom etter at en spesialsoldat ble skutt og drept da han gikk inn en dør i et bygg der det befant seg mistenkte terrorister.

McRaven forteller at han ble spurt av en ung soldat om hvorfor det ikke finnes en bedre måte å beskytte soldater som skal gå gjennom en dør.

- Med alle fremkrittene som er gjort innenfor moderne teknologi, er jeg sikker på at vi kan gjøre dette bedre, sier McRaven.

- En stor fordel overfor fiendene Spesieloperasjonskommandoen planlegger også å dra nytte av det sivile samfunn i utviklingen av uniformen. McRaven forteller at de ønsker å invitere til et arrangement der mekanikere og andre kan utvikle komponenter til uniformen.

- Teknologiprosjektet har et potensial til å gi USA en stor fordel overfor våre fiender, og kan samtidig gi våre soldater den beskyttelsen de trenger, sier McRaven.

IRON MAN-AKTIG: På en messe i Chicago i 2012 viste amerikanerne fram hvordan en soldat kan se ut i 2032. Men allerede i år kan en Iron Man-liknende uniform bli utprøvd av spesialstyrkene. Foto: US Army
IRON MAN-AKTIG: På en messe i Chicago i 2012 viste amerikanerne fram hvordan en soldat kan se ut i 2032. Men allerede i år kan en Iron Man-liknende uniform bli utprøvd av spesialstyrkene. Foto: US Army Vis mer
Hele Norges coronakart