USAs giftige arv

I dag avslutter president Bill Clinton sitt historiske besøk til Vietnam. Men Vietnams barn fortsetter å betale prisen for amerikanernes krigføring. Tredje generasjon fødes nå med skader etter giftmiddelet Agent Orange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene i Vietnam er ikke i tvil: Giftstoffene fra «Agent Orange» fører til at barn fortsatt fødes med alvorlige misdannelser og handikap. Særlig er landsbygda i de sørlige områdene av landet rammet. Hver dag kommer barn til verden med store skader.

«Agent Orange» ble tatt opp i Clintons møter med de vietnamesiske lederne i helga, men det kom ikke noe mer ut av det enn at USA lover å gi landet et computersystem og informasjon om hvor giftmiddelet ble lagret og brukt under krigen.

Giften sprer seg

Det amerikanske luftforsvaret brukte titalls millioner liter med plantegiften «Agent Orange» i Vietnam under krigen. Rundt 14 prosent av landområdene ble sprayet. Hensikten med giften var å skade matforsyningene og drepe vegetasjon slik at geriljaen fra nordvietnam ikke kunne gjemme seg. «Agent Orange» ødelegger ikke bare plantelivet, men skader også dyr og mennesker. En stor gruppe amerikanske soldater hevder de sliter med ettervirkninger fra giften.

I dag har giftstoffene spredt seg i økosystemet og finnes overalt: i jord, planter, dyr, vann, fisk og ikke minst mennesker.

De som fødes med skader kalles «Agent Orange»-barna og sendes ofte til egne institusjoner. Mange dør i sine første leveår.

Kreft og misdannelser

Kanadieren Chris Hatfield og hans ekspertgruppe konkluderte nylig med at dioksinforekomstene enkelte steder er så høye at det i vestlige land ville vært erklært som «forgiftet område». Hatfield-gruppen har også registrert at misdannelser, tidlig kreft og andre sykdommer synes å forekomme hyppigere i områdene hvor det ble brukt «Agent Orange». Dioksinnivået i blodet selv til unge mennesker er unormalt høyt.

Ifølge vietnamesiske tall har en halv million mennesker dødd eller fått alvorlige skader som følge av «Agent Orange». 70000 vietnamesere sliter i dag med skader etter giften.

Flere forskere mener det ikke er bevist at det er en direkte sammenheng mellom «Agent Orange» og skader på mennesker, selv om alle fagfolk er enige om at det dreier seg om svært farlige stoffer.

Likevel er det mye som tyder på at vietnamesiske fostre forsatt blir påvirket av giften 25 år etter at vietnamkrigen tok slutt.

<B>OFFER:</B> Tran Minh An (5) er født med store misdannelser som følge av giftmiddelet Agent Orange.
<B>HISTORISK:</B> Bill Clinton taler under helgas besøk i Vietnam