RISIKERER DØDSSTRAFF: Stabssersjant Robert Bales drepte 16 sivile i Afghanistan. Foto: REUTERS/Department of Defense/Spc. Ryan Hallock/NTB Scanpix
RISIKERER DØDSSTRAFF: Stabssersjant Robert Bales drepte 16 sivile i Afghanistan. Foto: REUTERS/Department of Defense/Spc. Ryan Hallock/NTB ScanpixVis mer

USAs hær vil henrette drapssersjant

Robert Bales massakrerte 16 sivile i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vitner sier at den amerikanske stabssersjanten Robert Bales (39) snek seg ut av militærleiren i det sørlige Afghanistan. Totalt 16 sivile, derav ni barn, ble skutt og drept i det som viste seg å være to rene massakreferder mot nærliggende landsbyer.

I dag opplyste den amerikanske hæren at de vil be om at Bales idømmes dødsstraff. Soldatens sivile forsvarer, John Henry Browne, sier «avgjørelsen er fullstendig uansvarlig».

- Hæren tar ikke ansvar for sersjant Bales og soldater, som de bevisst sender inn i kamp med PTSD (posttraumatisk stresslidelse), hodeskader eller skader. Hæren prøver å fjerne fokuset på sine egne feilbeslutninger, den mislykkede krigen og at de gjorde Bales til den han er, sier Browne til AP.

Bales hadde tjenestegjort flere runder i både Irak og Afghanistan. Forsvarerteamet sier påtalemyndigheten har en ukomplett sak mot soldaten, og eksperter mener ett kritisk punkt blir å avgjøre om han led av posttraumatisk stresslidelse i gjerningsøyeblikket.

Han er gift og har to barn.

- Jeg vet ikke om det er muligheter for en rettferdig rettssak, men jeg håper det. Jeg har trua, sier Bales' kone Kari i en uttalelse.

Bales' testet positivt for steroider tre dager etter drapene, og vitner sier at han drukket på kvelden før han gikk ut. Flere soldater har forklart at de så ham komme tilbake til leiren på morgenkvisten, dekket i blod, mens han sa ting som «jeg trodde jeg gjorde det riktige».

Det amerikanske forsvaret har ikke henrettet en soldat siden 1961. For øyeblikket er det fem menn som risikerer denne skjebnen.