USAs har brukt mer i Afghanistan enn på Marshall-hjelpen

USA har brukt mer på gjenoppbygging i Afghanistan enn på Marshall-hjelpen for å gjenreise Vest-Europa etter andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport fra USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, har USA nå brukt drøyt 910 milliarder kroner på gjenoppbygging i Afghanistan.

Justert for inflasjon tilsvarer det mer enn USAs samlede Marshall-hjelp til gjenoppbygging av Vest-Europa etter andre verdenskrig.

Foruten det som alt er brukt på mer eller mindre vellykkede prosjekter, er det bevilget ytterligere 100 milliarder kroner til ulike prosjekter som ennå ikke har sett dagens lys.

- USA og våre allierte har lovet milliarder i årene som kommer, konstaterer Sopko.

Sløsing og misbruk De siste fire årene har generalinspektøren skrevet over 130 rapporter om pengebruken i Afghanistan, påpekt omfattende sløsing og misbruk av midler og kommet med hundrevis av råd om hvordan milliarder kunne ha vært spart og fortsatt kan spares.

I 538 saker er det innledet etterforskning av misbruk av midler, noe som hittil har resultert i 73 pågripelser, 69 domfellelser og inndrivelse av over 4 milliarder kroner.

Sopko er likevel ikke fornøyd og mener amerikanske myndigheter i liten grad har lyttet til hans råd og advarsler.

Opium Som eksempel viser han til at USA har brukt 66 milliarder kroner på narkotikabekjempelse i Afghanistan, der opiumsavlingene til tross for dette var rekordhøy i fjor.

Sopko viser også til at det er kjøpt inn fly for drøyt 4 milliarder kroner, som aldri kom på vingene og som til slutt ble skrotet.

Bygninger som smuldret opp da det begynte å regne og klinikker uten vann og strøm slik at nyfødte måtte vaskes i en elv i nærheten, er blant andre eksempler på lite gjennomtenkte og dårlig utførte prosjekter Sopko trekker fram. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram