USAs har brukt mer i Afghanistan enn på Marshall-hjelpen

USA har brukt mer på gjenoppbygging i Afghanistan enn på Marshall-hjelpen for å gjenreise Vest-Europa etter andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport fra USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, har USA nå brukt drøyt 910 milliarder kroner på gjenoppbygging i Afghanistan.

Justert for inflasjon tilsvarer det mer enn USAs samlede Marshall-hjelp til gjenoppbygging av Vest-Europa etter andre verdenskrig.

Foruten det som alt er brukt på mer eller mindre vellykkede prosjekter, er det bevilget ytterligere 100 milliarder kroner til ulike prosjekter som ennå ikke har sett dagens lys.

- USA og våre allierte har lovet milliarder i årene som kommer, konstaterer Sopko.

Sløsing og misbruk De siste fire årene har generalinspektøren skrevet over 130 rapporter om pengebruken i Afghanistan, påpekt omfattende sløsing og misbruk av midler og kommet med hundrevis av råd om hvordan milliarder kunne ha vært spart og fortsatt kan spares.

I 538 saker er det innledet etterforskning av misbruk av midler, noe som hittil har resultert i 73 pågripelser, 69 domfellelser og inndrivelse av over 4 milliarder kroner.

Sopko er likevel ikke fornøyd og mener amerikanske myndigheter i liten grad har lyttet til hans råd og advarsler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.