FERDIG: Donald Trumps helseminister Tom Price går av med umiddelbar virkning. Det opplyser Det hvite hus i kveld norsk tid. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
FERDIG: Donald Trumps helseminister Tom Price går av med umiddelbar virkning. Det opplyser Det hvite hus i kveld norsk tid. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

USAs helseminister Tom Price går av etter privatfly-skandale

Går av med umiddelbar virkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs helseminister Tom Price går av med umiddelbar virkning. Det opplyser Det hvite hus i kveld norsk tid.

Price er den første ministeren under Donald Trumps presidentskap som må gå av.

Avgangen skjer etter en privatfly-skandale i USA.

Brukte skattepenger på privatfly

I forrige uke avslørte den amerikanske nettavisa Politico at Price hadde chartret et privatfly fem ganger på én uke. For å betale for den luksuriøse reisemåten brukte Price og hans departement skattebetalernes penger.

Til sammen kostet privatflybruken amerikanske skattebetalere 52 000 dollar, rundt 415 000 norske kroner.

Privatfly-bruken var kontroversiell fordi den strengt tatt ikke var nødvendig, og fordi Prices forgjengere ikke så noe behov for å leie privatfly.

Som følge av privatfly-bruken har det blitt åpnet etterforskning av saken.

Rasende Trump

Avsløringen skal også ha gjort Trump rasende, skriver CNN.

Onsdag fikk Trump spørsmål om Price ville få beholde jobben som helseminister. Hans svar da var: «Vi får se».

Price har beklaget privatflybruken og opplyst at han vil betale tilbake 52.000 dollar, eller rundt 400.000 kroner. De totale reisekostnadene, inkludert sekretærens, foreligger foreløpig ikke, men anslås til å beløpe seg til flere hundre tusen dollar.

Til tross for beklagelsen har kritikken vedvart, og fredag kom altså meldingen om at han går av etter åtte måneder som helseminister.

Don Wright, som leder Office of Disease Prevention and Health Promotion i det amerikanske helsedepartementet, tar midlertidig over jobben som helseminister.

Gransker reiser

Presidenten kommenterte saken før avgangen ble kjent.

- Han er en veldig fin fyr. Jeg liker absolutt ikke hvordan dette oppfattes. Jeg er ikke fornøyd, så mye kan jeg si, sa Trump da han gikk om bord i et helikopter på vei til sin golfbane i New Jersey.

Saken har overskygget andre viktige saker for Trumps regjering. Andre regjeringsmedlemmers reisevaner er også satt under lupen, og Representantenes hus har iverksatt en granskning.

Blant dem som granskes er innenriksminister Ryan Zinke. Han har blant annet leid privatfly tre ganger, inkludert en tur til nær 100.000 kroner fra Las Vegas til sin hjemstat Montana i juni.

Fredag avfeide han privatflybruken som «litt BS (bullshit) om reiser», men la til at skattebetalerne har rett til å vite hvilke reiseutgifter det offentlige har.

Helsereformen

Som helseminister ble Tom Price av flere ansett mer som en støttespiller i Republikanernes forsøk på å velte Obamacare. Det festet seg et inntrykk på Capitol Hill av at han reiste rundt med fly, blant annet til Europa og Afrika, mens politikerne fra hans eget parti kjempet for helsereformen i Washington.

Selv om mye av Trumps vrede over den feilslåtte helsepolitikken har vært rettet mot den republikanskstyrte Kongressen, har han også skyldt på Price for ikke å ha gjort en god nok jobb med å selge inn helseplanen.

(Dagbladet/NTB)