TIL SALGS: Maskinvåpen til salgs i West Point i Kentucky. I snitt 80 mennesker mister livet i USA hver dag. Foto: Matt McClain/Getty Images/AFP/Scanpix
TIL SALGS: Maskinvåpen til salgs i West Point i Kentucky. I snitt 80 mennesker mister livet i USA hver dag. Foto: Matt McClain/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

USAs høyesterett avviser våpenforbud

Delstatene kan ikke forby folk å bære våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tilhengere av strengere våpenlover i USA gikk på et alvorlig nederlag mandag, da høyesterett slo fast at delstatene ikke kan forby folk å bære våpen.

- Selvforsvar er en grunnleggende rettighet, understreker flertallet av høyesterettsdommerne i sin kjennelse.

Det betente våpenspørsmålet har splittet domstolen så vel som det amerikanske samfunnet, og det var de konservative dommerne som sørget for at delstater og byer nå får strengere retningslinjer å forholde seg til. De mer liberale dommerne stemte mot forslaget.

Domstolen gjør det klart at det ikke nødvendigvis er lov å bære et hvilket som helst våpen for hvilket som helst formål. Det er retten til å væpne seg i selvforsvar som nå er styrket.

Forbud står for fall Våpenlovgivning har i mange år vært en omstridt sak i USA, hvor i snitt 80 personer mister livet hver dag i voldsepisoder hvor skytevåpen har vært brukt.

Det anslås at andelen sivile som eier våpen, er høyere i USA enn i noe annet land. 90 millioner mennesker skal være i besittelse av om lag 200 millioner skytevåpen.

Høyesterettsvedtaket mandag vil få betydning blant annet i storbyen Chicago, hvor det har vært forbud mot håndvåpen i nærmere 30 år. Det var dette forbudet som konkret ble vurdert av retten, og kjennelsen betyr at president Barack Obamas gamle hjemby igjen kan bli nødt til å la vanlige borgere bære pistoler og revolvere.

Knapt flertall Det er det såkalte andre grunnlovstillegget i den amerikanske konstitusjonen som slår fast retten til å bære våpen. I 2008 avgjorde høyesterett at innbyggere i føderale områder som Washington DC omfattes av rettigheten. Nå er det klart at grunnlovstillegget gjelder i samtlige amerikanske byer og delstater.

Fem høyesterettsdommere stemte for mandagens kjennelse, mens fire stemte mot.

Det var en gruppe innbyggere i Chicago som gikk til sak for å få våpenforbudet i byen vurdert i rettsvesenet. Vedtaket er også en seier for organisasjonene som kjemper for å bevare den liberale våpenlovgivningen som preger store deler av landet, slik som den mektige National Rifle Association (NRA).

(NTB)

LITEN OG STOR: 90 millioner mennesker eier våpen i USA. Foto: Matt McClain/Getty Images/AFP/Scanpix
LITEN OG STOR: 90 millioner mennesker eier våpen i USA. Foto: Matt McClain/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer