USAs høyesterett fjerner abortretten

USAs øverste domstol har avgjort å sette til side kjennelsen som i 1973 sikret en føderal rett til å ta abort.

HØYESTERETT: Amerikansk høyesterett vraker den føderale retten til selvbestemt abort. Foto: Mariam Zuhaib/AP/NTB
HØYESTERETT: Amerikansk høyesterett vraker den føderale retten til selvbestemt abort. Foto: Mariam Zuhaib/AP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett har i dag kommet med sin avgjørelse om Roe vs Wade-kjennelsen fra 1973, som har sikret kvinners rett til abort i USA.

Avgjørelsen ble som ventet, etter at det i mai lekket et notat fra domstolen, der det sto at det konservative flertallet hadde bestemt seg for å annullere kjennelsen.

Med det fjernes altså den føderale abortretten.

I påvente av avgjørelsen fra høyesterett har 13 delstater allerede vedtatt lover som i praksis forbyr abort, og det er nå ventet at disse trer i kraft om kort tid.

Få minutter etter høyesteretts kjennelse er Missouri første stat ut til å annonsere at et abortforbud nå vil tre i kraft. Statens lov har kun unntak for medisinske nødsituasjoner.

Ventes forbud i en rekke stater

Fram til nå har ikke stater hatt lov til å innføre lover som gir en unødig belastning for kvinner som ønsker å ta abort.

Flere stater har imidlertid utfordret begrepet «unødig belastning» og har innført det som i praksis er et forbud mot abort, blant annet Texas og Oklahoma.

Begge statene har innført strenge lover som rammer dem som hjelper en kvinne med å avbryte et svangerskap, og ikke selve kvinnen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer