Høyesterett har i dag kommet med sin avgjørelse om Roe vs Wade-kjennelsen fra 1973, som har sikret kvinners rett til abort i USA.
Avgjørelsen ble som ventet, etter at det i mai lekket et notat fra domstolen, der det sto at det konservative flertallet hadde bestemt seg for å annullere kjennelsen.
Med det fjernes altså den føderale abortretten.
I påvente av avgjørelsen fra høyesterett har 13 delstater allerede vedtatt lover som i praksis forbyr abort, og det er nå ventet at disse trer i kraft om kort tid.
Få minutter etter høyesteretts kjennelse er Missouri første stat ut til å annonsere at et abortforbud nå vil tre i kraft. Statens lov har kun unntak for medisinske nødsituasjoner.

Føler seg lurt av abortdommere
Ventes forbud i en rekke stater
Fram til nå har ikke stater hatt lov til å innføre lover som gir en unødig belastning for kvinner som ønsker å ta abort.
Flere stater har imidlertid utfordret begrepet «unødig belastning» og har innført det som i praksis er et forbud mot abort, blant annet Texas og Oklahoma.
Begge statene har innført strenge lover som rammer dem som hjelper en kvinne med å avbryte et svangerskap, og ikke selve kvinnen.
Ifølge NTB er det etter utfallet ventet at over 20 delstater vil forby abort.
Noen stater vil ha unntak for voldtekt og incest, men i flere andre blir det ingen unntak utenom ved fare for morens liv. Det betyr at voldtektsofre blir tvunget til å bære fram barnet, mens spontanaborter kan tolkes som bevisst abort, ifølge Catalina Martínez Coral i New York-baserte Center for Reproductive Rights.
Seier for Trump
Avgjørelsen regnes som en stor seier for tidligere president Donald Trump og den mest kontroversielle dommen fra amerikansk høyesterett på flere tiår.
I sin presidentperiode fikk han utnevne tre dommere til høyesterett. Dermed vippet flertallet i domstolen i klart konservativ retning.
- Trump lovet i 2016 at han skulle få gode, konservative dommere inn i høyesterett, og at de skulle oppheve Roe v. Wade-beslutningen fra 1973. For en konservativ republikaner vil dette være en stor seier, noe de har jobbet for i flere tiår, har USA-ekspert og jurist Sofie Høgestøl tidligere uttalt til Dagbladet.
Amerikansk høyesterett er tilsynelatende i strid med opinionen i USA. Meningsmålinger viser at et flertall ikke ønsket at abortretten skulle bli fjernet.
Sterke reaksjoner
Demokratenes kongressleder, Nancy Pelocy, fordømmer domstolens beslutning, som hun ifølge Reuters omtaler som «grusom».
Også tidligere president Barack Obama reagerer sterkt.
- Et angrep på grunnleggende friheter, skriver Obama på Twitter.
- Høyesterett har i dag ikke bare reversert nærmere 50 år med presedens, den har også henvist den absolutt mest personlige beslutningen noen kan ta, til politikere og ideologers forgodtbefinnende, skriver han.
President Joe Biden og demokratene har varslet at de vil vedta føderale lover som sikrer abortretten. Dette kan imidlertid bli vanskelig å få gjennom i Senatet, som er delt på midten mellom republikanere og demokrater.
Temaet vil trolig føre til en svært betent valgkamp før mellomvalget i høst.