DELVIS MEDHOLD: USAs høyesterett har gitt Donald Trump og hans omstridte reiseforbud delvis medhold allerede før de har tatt stilling til saken. Det er ventet at retten vil ta stilling til hele forbudet i løpet av de nærmeste dagene. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
DELVIS MEDHOLD: USAs høyesterett har gitt Donald Trump og hans omstridte reiseforbud delvis medhold allerede før de har tatt stilling til saken. Det er ventet at retten vil ta stilling til hele forbudet i løpet av de nærmeste dagene. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump:

USAs høyesterett tillater deler av Trumps innreiseforbud

Høyesterett skal ta stilling til president Donald Trumps omstridte reiseforbud. I mellomtida tillater de en mild versjon av forbudet å tre i kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs høyesterett tillater deler av Donald Trumps innreiseforbud. De varsler samtidig at de vil behandle hele forbudet i løpet av høsten.

I praksis betyr dagens avgjørelse i høyesterett at deler av Trumps omstridte forbud nå blir iverksatt, etter at en føderal dommer satte forbudet til side i mars.

Forbudet i sin helhet nekter personer fra seks muslimske land innreise til USA.

- Dagens enstemmige høyesterettsavgjørelse er en klar seier for vår nasjonale sikkerhet, sier USAs president i en uttalelse.

Versjon to

Det var i mars at Trump, gjennom en såkalt presidentordre, innførte et innreiseforbud for personer fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Høyesterett tillater nå amerikanske myndigheter å nekte personer fra disse landene inngang til USA hvis de ikke har et forhold eller tilknytning til en person i USA og/eller amerikansk enhet.

DEMONSTRERER: På flyplasser over hele USA har folk demonstrert mot Trumps innreiseforbud fra syv land med muslimske majoriteter. Video: CNN Vis mer

- Som president kan jeg ikke tillate at det kommer folk til vårt land som vil oss vondt. Jeg ønsker folk som kan elske USA og alle dets innbyggere, og som vil jobbe hardt og være produktive, heter det videre i uttalelsen fra Trump, som legger til:

- Mitt største ansvar som øverstkommanderende er å holde det amerikanske folk trygt.

Forbudet høyesterett nå skal ta stilling til, er den andre versjonen av innreiseforbudet.

Trumps førsteutkast ble også slått ned på i retten kort tid etter at det ble lansert i slutten av januar - sju dager etter at han ble president.

Den første versjonen av innreiseforbudet inkluderte også Irak, en av USAs viktigste allierte i midtøsten.

Satt til side

Den andre versjonen av innreiseforbudet, som nå har fått delvis medhold, ble slått ned på i en føderal domstol tidligere i vår. En ankedomstol opprettholdt den såkalte midlertidige forføyningen mot innreiseforbudet 25. mai.

Trump-administrasjonen anket så avgjørelsen inn for høyesterett, og i dag besluttet de å ta stilling til forbudet.

- Vi har bedt Høyesterett høre denne viktige saken og er sikre på at president Trumps presidentordre er godt innenfor hans rettmessige autoritet til å sørge for at nasjonen er trygg og beskytte våre samfunn fra terrorisme, sa talsperson for Justisdepartementet, Sarah Isgur Flores tidligere i juni.