SKAL DELE ERFARINGER:  USAs justisminister Eric Holder er i Norge for å snakke om radikalisering og politi- og justissammarbeid. Blant annet er han interessert i justisminister Anders Anundsens og regjeringens handlingsplan mot ekstremisme. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB Scanpix
SKAL DELE ERFARINGER: USAs justisminister Eric Holder er i Norge for å snakke om radikalisering og politi- og justissammarbeid. Blant annet er han interessert i justisminister Anders Anundsens og regjeringens handlingsplan mot ekstremisme. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

USAs justisminister er i Norge for å snakke om radikalisering

Interessert i hvordan Norge takler ekstremisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs justisminister Eric Holder er i dag i Oslo for å møte norske politikere og snakke om radikalisering og politi- og justissamarbeid.

I desember var vår egen justisminister Anders Anundsen på USA-besøk og ble da overrasket over hvor mye Holder kunne om norsk ekstremisme.

- Spennende, fordi Eric Holder hadde merket seg det norske engasjementet i kampen mot ekstremismen, sa Anders Anundsen til Dagbladet den gang.

Skal snakke om norsk plan Regjeringen presenterte i juni en 30 punkts stor handlingsplan mot radikalisering og voldelige ekstremisme. Den skal sørge for at unge ikke havner i ekstreme miljøer, gjennom samarbeid mellom alt fra helsevesen og skole til frivillige organisasjoner og Politiets sikkerhetstjeneste.

Denne handlingsplanen er den amerikanske justisministeren interessert i. 

For selv om det er flere ekstremister i USA enn i Norge, utgjør de en større andel av befolkningen her enn i USA, og den amerikanske justisministeren har merket seg Norges innsats mot radikalisering.

- Det å samarbeide med amerikanerne med de ressursene og den erfaringen de har på dette feltet, er meget interessant og viktig for oss. Samtidig kan vi bidra med å holde dem oppdatert etter hvert som arbeidsgruppa legger fram sine forslag, sa Anundsen til Dagbladet i desember.

Med arbeidsgruppa mener han den gruppa som skulle utarbeide tiltakene som nå ble presentert i en handlingsplan.

Vil straffeforfølge Tiltakene innebærer blant annet et forslag om å strafferegulere private personers deltakelse i væpnet konflikt, som nå er mest aktuelt gjennom norske islamister som kjemper i Irak og Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte tidligere i år at trusselnivået mot Norge har økt det siste tiden fordi et stort antall nordmenn har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen der.

- Vi kan i dag straffeforfølge de som reiser for å slutte seg til terrororganisasjoner. De som reiser alene, eller sammen med organisasjoner som ikke er registrert som terrorister, har vi en utfordring med. Men vi skal ikke komme dit at vi ikke kan gjøre noe på grunn av formaliteter, sa Anundsen da handlingsplanen ble lagt fram.

Lovforslaget mot fremmedkrigere er nå sendt på høring.

- Norske soldater som deltar på oppdrag i utlandet skal være beskyttet mot angrep fra egne borgere i samme grad som ved væpnet angrep i Norge. Jeg sender derfor på høring et lovforslag som kriminaliserer angrep på norske styrker i internasjonale operasjoner i utlandet, heter det i en pressemelding fra Anundsen

Holder tale om ekstremisme I ettermiddag skal justisminister Holder tale i residensen til den amerikanske ambassadøren, hvor temaet også er voldelig ekstremisme.

Dagbladet vil følge USA-besøket utover dagen.