USAs justisminister hardt ut mot selvforsvarslover

USAs justisminister Eric Holder mener at landets omstridte selvforsvarslover nærmest oppmuntrer til dødelig vold, snarere enn å forebygge.

MENINGSLØSE LOVER: USAs justisminister, Eric Holder, tar et oppgjør med de utvidete selvforsvarslovene som en rekke delstater har innført etter at George Zimmerman ble frikjent for drapet på Trayvon Martin i Florida. Foto: EPA/BRIAN BLANCO
MENINGSLØSE LOVER: USAs justisminister, Eric Holder, tar et oppgjør med de utvidete selvforsvarslovene som en rekke delstater har innført etter at George Zimmerman ble frikjent for drapet på Trayvon Martin i Florida. Foto: EPA/BRIAN BLANCOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er på høy tid å stille spørsmål ved lover som helt meningsløst utvider konseptet selvforsvar og bidrar til å så farlige konflikter i nabolagene våre, sa Holder under en tale til borgerrettighetsorganisasjonen NAACP tirsdag.

- Disse lovene forsøker å rette på noe som aldri var galt. Retten til dødelig maktbruk har alltid eksistert, men bare dersom ingen andre utveier er mulige, fortsatte Holder.

Frikjennelsen av 28 år gamle nabolagsvakten George Zimmerman, som i februar i fjor skjøt og drepte en 17-åring i Florida, har vakt sterke reaksjoner i USA.

Zimmerman hevder at han skjøt i selvforsvar, noe retten trodde ham på. Det har ført til anklager om rasisme ettersom drapsofferet Trayvon Martin var svart.

Retten til å bære og benytte skytevåpen er grunnlovsfestet i USA, og flere delstater har også vedtatt særskilte lover som slår fast at man kan skyte for å drepe dersom man føler seg truet på livet.

Holder mener disse selvforsvarslovene virker mot sin hensikt og bidrar til å svekke folks sikkerhet, snarere enn å gjøre tilværelsen tryggere.

- Ved å tillate og kanskje til og med oppmuntre til eskalering av voldelige situasjoner, undergraver slike lover den offentlige sikkerheten. Listen over tragedier er lang og mange av ofrene har vært uskyldige, sier han.

- Det er vår kollektive plikt å sikre at lover bidrar til å redusere vold, og vi må se nøye på de lover som bidrar til mer vold enn de forebygger, sier han.

(NTB)

FRIKJENT: George Zimmerman ble frikjent for drap etter å ha skutt og drept Trayvon Martin (17) i USA. Han hevder han handlet i selvforsvar.Foto: REUTERS/Joe Burbank/Pool
FRIKJENT: George Zimmerman ble frikjent for drap etter å ha skutt og drept Trayvon Martin (17) i USA. Han hevder han handlet i selvforsvar.Foto: REUTERS/Joe Burbank/Pool Vis mer