Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs justisminster holdt munn om kontakt med Russland før valget i fjor

Snakket med Russlands ambassadør to ganger i fjor.

HOLDT TETT: Før valget i fjor snakket Jeff Sessions med Russlands ambassadør to ganger. Det syntes han ikke var verdt å nevne i høringen før han ble justisminister.  REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
HOLDT TETT: Før valget i fjor snakket Jeff Sessions med Russlands ambassadør to ganger. Det syntes han ikke var verdt å nevne i høringen før han ble justisminister.  REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs justisminister snakket med Russlands ambassadør to ganger i fjor, melder Washington Post. Det sa han ikke i høringen da han ble godkjent.

Han var fortsatt senator for Alabama da han to ganger i løpet av 2016 snakket med ambassadøren, sier tjenestemenn i justisdepartementet.

Det unnlot han å nevne da han ble spurt om mulige kontakter mellom Donald Trumps valgkampapparat og representanter for russiske myndigheter, melder Washington Post.

Ett av møtene var en privat samtale mellom Sessions og ambassadør Sergej Kisljak som fant sted på senatorens kontor i september.

Omtrent på den tiden mener amerikansk etterretning at Russlands innsats for å påvirke den amerikanske valgkampen var på det mest intense.

De nye opplysningene får ledende demokrater til å kreve at Sessions trekker seg.

- Jeff Sessions løy under ed under sin bekreftelseshøring i Senatet. Under ed fortalte han Senatet: «Jeg har vært surrogat en gang eller to i valgkampanjen, og jeg har ikke hatt kommunikasjon med russerne». Vi vet nå at den uttalelsen er usann, heter det i en uttalelse fra Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus.

- Etter å ha løyet under ed om sin egen kommunikasjon med russerne, må han gå av. Sessions er ikke skikket til å være leder av justisdepartementet og må gå av.

Justisministeren selv er klar på at han ikke diskuterte valgkamprelaterte saker med den russiske ambassadøren.

- Jeg har aldri møtt noen russiske tjenestemenn for å diskutere valgkampen. Jeg har ingen anelse hva disse påstandene handler om. Det er ikke sant, heter det i en uttalelse fra Sessions.

Øverste ansvarlige

De nye påstandene gir uansett vann på mølla til kongressmedlemmer som vil at en spesialetterforsker skal granske Russlands påståtte rolle i presidentvalget i fjor.

Som justisminister har Sessions øverste ansvar for både departementet og det føderale politiet FBI, som leder etterforskningen av russisk innblanding og eventuell kontakt med folk tilknyttet Trump. Sessions har så langt avvist å erklære seg inhabil.

I høringen i justiskomiteen 10. januar ble Sessions spurt om hva han ville gjøre om han fant bevis for at noen i Trumps valgkamp hadde kommunisert med den russiske regjeringen i løpet av valgkampen.

- Jeg kjenner ikke til slike aktiviteter. Jeg har noen ganger blitt omtalt som et surrogat i den valgkampen, og jeg hadde ingen kommunikasjon med russerne, svarte den blivende justisministeren.

– Ikke misvisende

Tjenestemenn sier han ikke anså de to samtalene for å være relevante for spørsmålet som ble stilt, og at han ikke husker hva han og Kisljak snakket om. Talskvinnen hans sier det «overhodet ikke var noe misvisende» ved svaret han ga.

- Mange av Trumps kandidater og ledende rådgivere har russiske forbindelser, har du vært i kontakt med noen som er tilknyttet noen del av den russiske regjeringen om valget i 2016, lød et annet spørsmål i høringen, og svaret var kort og kontant:

- Nei.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media