Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs kampmoral truet

Uroen blant de amerikanske soldatene i Irak vokser dag for dag. Geriljakrigen er i ferd med å bli et stort problem for amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis Donald Rumsfeld var her ville jeg bedt ham om å si opp stillingen sin, sier Clinton Deitz til ABC News. Deitz setter ord på det stadig flere av de amerikanske soldatene i Irak tenker om sin egen forsvarsminister.

Misnøyen med den amerikanske administrasjonen brer om seg blant soldater og offiserer. Gjentatte angrep på stillinger og personell, samt en utvidelse av tjenestetiden i landet har gjort gryende seiersoptimisme om til misnøye.

- Jeg har min egen «Most Wanted»-liste. Essene i min kortstokk er Paul Bremer, Donald Rumsfeld, George Bush, og Paul Wolfowitz, sier en sersjant, og refererer til kortstokken de amerikanske styrkene fikk utdelt da de gikk inn i Irak.

Bremer er USAs administrator i Irak og Wolfowitz den omstridte viseforsvarsministeren som langt på vei har utviklet USAs nye strategi i Midtøsten.

Føler seg sveket

De amerikanske styrkene ble lovet hjemreise innen september. Da skulle nye tropper være klare til innsats i landet de desperat prøver å gi en ny fremtid.

Tirsdag fikk de kontrabeskjed. Militærkommandoen kunne plutselig ikke love noen hjemreise innen den fastsatte datoen. Den økende intensiteten i angrepene gjør det umulig for dem å trekke ut soldater.

- De snur seg rundt og slår deg i ansiktet, sier sersjant Felipe Vega. Han er ansvarlig for å holde moralen blant soldatene oppe. Akkurat nå er det en uoverkommelig oppgave.

Hjem via Bagdad

Soldatene i den hærens 2. brigade hadde vært seks måneder i Kuwait på øvelse da krigen mot Saddams regime brøt ut.

- Det de fortalte oss i Kuwait var at den raskeste veien hjem var gjennom Bagdad. Og det var det vi gjorde, sier Vega. Tre måneder senere er de fortsatt i Bagdad.

- Vel, det får meg i hvert fall til å miste tilliten til hæren. Jeg stoler egentlig ikke på noe av det de forteller meg. Hvis de sa at vi skulle få reise hjem neste uke hadde jeg ikke trodd på dem, sier menig Jayson Punyhotra.

De demoraliserte soldatene er i ferd med å bli et gigantisk problem for administrasjonen i Washington. I går sto soldatene frem på fjernsyn i USA med krav om at Rumsfeld måte ta sin hatt og gå. På toppen av dette, øker presset på presidenten og hans medarbeidere rundt påstandene om Iraks masseødeleggelsesvåpen i forkant av krigen.

Toppfolkene uenige

Den nye sjefen for USAs sentralkommando i Irak, general John P. Abizaid, var ikke spesielt imponert over fjernsynsopptredenen til soldatene. På sin første pressekonferanse truet han soldatene med reaksjoner.

- Ingen som bærer uniform har rett til å si noe nedsettende om forsvarsministeren eller presidenten i USA. Det har vi ikke lov til å gjøre. Det inngår i yrkets oppførselsregler, sier Abizaid til Washington Post.

Samtidig benyttet han sjansen til å berolige soldatene i Irak med at de nye datoene for hjemreiser skal være endelige. Og til å motsi Rumsfeld.

Geriljakrig

Rumsfeld sa senest søndag til ABC News at krigen i Irak ikke passet definisjonen av geriljakrig. En påstand han har gjentatt ofte de siste ukene. General Abiziad er absolutt ikke enig.

- De irakiske styrkene fører det jeg vil beskrive som en klassisk geriljakrig mot oss. Det er en lav-intensitetskrig etter våre definisjoner, men det er en krig uansett hvordan du beskriver det, sier han.

Abizaid mener motstanden nå er organisert på regionale nivåer, og at det er overhengende fare for at de desillusjonerte soldatene fra Saddams oppløste Republikanske garde og Baath-medlemmer skal klare å organisere seg nasjonalt.

- Motstanden blir stadig bedre organisert, og de lærer. De tilpasser seg våre taktikker, teknikker, og rutiner, og vi må tilpasse oss deres taktikker, teknikker, og rutiner, sier Abizaid.

Dermed åpner han for at de amerikanske styrkene kan begynne med geriljatktikk for å få bukt med motstandsgruppene i landet.

For få soldater

Selv om Abizaid nå har lovet å gi klare beskjeder til soldatene, er det langt fra sikkert at soldatene faktisk får reise hjem fra Irak. Problemet ligger i utplasseringen av USAs operative styrker.

Abizaid mener at den nye rotasjonsplanen som skal presenteres av Rumsfeld i løpet av uka, og den skal sikre fortsatt tilstedeværelse av 148 000 amerikanske soldater i Irak, samt en utskifting av de som er der nå.

Men siden 16 av de operative brigadene allerede står i Irak, ytterligere to er i Sør-Korea, og flere er opptatt andre steder i verden, har Rumsfeld bare tre brigader igjen å rotere de 16 i Irak med. Det er et regnestykke som umulig kan gå opp.

Derfor kan de amerikanske soldatene bli erstattet av internasjonale styrker. Men det er ikke flust av dem heller. Eksempelvis har Ungarn tilbudt USA et transportkompani.

- De har tilbudt 133 sjåfører, men ingen biler, mekanikere, eller noe som helst, sier en talsmann for forsvarsdepartementet til Wahington Post.

I mellomtiden jobber forsvaret med å bygge opp nye brigader som kan tjenestegjøre i Irak. Nasjonalgarden kan også risikere å bli sendt ut av USA.

- Hver eneste enhet i hele verden blir vurdert som mulige erstatninger. Ingenting er fredet, sier talsmannen.

For nå haster det virkelig før det virkelig smeller i Irak. Demoraliserte soldater kan i verste fall være en stor sikkerhetsrisiko.

- Jeg ønsket å hjelpe disse menneskene, men nå bryr jeg meg ikke om dem lenger. Jeg har sett så mye, små barn som kaster stein på deg for eksempel. Med en gang du passifiserer et område virker det som om området du akkurat forlot blir ille igjen. Jeg vil gjerne at dette landet skal bli bra, men nå bryr det meg ikke lenger, sier menig Eric Rattler.

DRØMMEN: De amerikanske soldatene som tjenestegjør i Irak drømmer om å komme hjem til sine familier og kjære. Tirsdag fikk de beskjed om at hjemreisen kan bli utsatt som følge av den nye sikkerhetstrusselen i Irak.
KRAV OM RUMSFELDS AVGANG: For første gang har de amerikanske soldatene tatt til orde for at USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, må gå av. Misnøyen er stor, og voksende.
UENIG MED ALLE: USAs nye leder for sentralkommandoen i Irak, general John Abizaid, er forskrekket over sine soldaters uttalelser om Rumsfeld. Samtidig taler han Rumsfeld midt i mot.
ALTERNATIV KORTSTOKK: Misnøyen blant de menige i Irak er så stor at enkelte har laget sin egen kortstokk som svar på «Most Wanted»-stokken over Iraks ledere.
FÅTT NOK: Etter måneders okkupasjon er brorparten av de amerikanske soldatene lei geriljaangrepene i Irak.